mexikansk aktivist oslo nobel
Förra året när Malala Yousafzai vann fredspriset försökte någon ta sig upp på scenen. Foto: TT

Skärpt Nobelbevakning i Oslo

"Oslo är en trygg huvudstad även i dag"
1:46 min

I Oslo delas i dag Nobels fredspris ut till Tunisiens nationella dialogkvartett. Polisen har i år satsat extra för att undvika säkerhetsincidenter liknande den i fjol, då lyckades en ung flaggviftande mexikansk aktivist lyckades ta sig ända upp på scenen.

– Det jag kan säga är att vi bland annat har en dubbel biljettkontroll och lite extra säkerhetskontroller i förhållande till ingången som gör att vi hoppas... eller vi vet att det inte kommer ske igen, säger polisens insatsledare Svend Bjelland till norska radio och tv-bolaget NRK.

Polisen har spärrat av ett område runt det hotell här i centrala Oslo där årets fredspristagare bor; representanter för Tunisiens så kallade nationella dialogkvartett.

Enligt norska Nobelkommittén har dialogkvartetten spelat en avgörande roll för Tunisiens demokratiska utveckling efter den arabiska våren.

– Vi är mycket stolta över att vara här. Vi är här för att Tunisien skrek med en röst; "vi vill ha frihet, värdighet och jobb!", sa Ouided Bouchamaoui från arbetsgivarorganisationen UTICA vid en presskonferens i Oslo i går.

UTICA utgör den tunisiska dialogkvartetten tillsammans med en fackförening (UGTT), ett advokatsamfund (ONAT) samt en organisation för mänskliga rättigheter (LTDH).

Tunisien har skakats av flera blodiga terrordåd i år. Senast den 24 november dödades tolv personer vid ett bombattentat som Islamiska Staten har sagt sig ligga bakom.

Polisen här i Oslo säger sig nu ta säkerheten på största allvar.

– Vi har många polismän synliga på plats, vi har även en del polismän som inte är fullt så synliga, , säger insatsledaren Svend Bjelland till NRK.

– Det som är viktigt för oss är att säga till allmänheten att Oslo är en trygg huvudstad även i dag. Vi ska göra vad vi kan för att göra arrangemanget till en bra upplevelse för alla som är med.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".