Martin Valfridsson, nationell samordnare för tiggeri. Foto: TT
Martin Valfridsson säger att Regeringen gör än annan tolkning än Civil Rights Defenders. Foto: TT.

Regeringens samordnare avfärdar kritiken om EU-migranterna

Regeringens samordnare: Det skulle knäcka vår ekonomi mycket snabbt
1:48 min

Civil Rights Defenders menar att utsatta EU-migranter vid behov samma rätt till skolgång och socialt bistånd som svenska medborgare och att Sverige idag bryter mot de internationella konventioner Sverige skrivit under. Men regeringens samordnare för arbetet, Martin Valfridsson, menar att det är en felaktig tolkning.

– De säger att alla har rätt till försörjnings stöd i Sverige och att alla barn alltid har rätt till skolgång i alla världens skolor. Jag menar att det inte stämmer med de tolkningar som domstolar och organ som binder Sverige gjort.

Civil Rights Defenders är en oberoende organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter efterlevs. Idag publicerar de en rapport där de gått igenom de internationella konventioner Sverige skrivit under och drar slutsatsen att EU-migranter vid behov har samma rätt till socialt bistånd och skolgång som svenska medborgare.

Men Martin Valfridsson menar att tolkningen är felaktig och ohållbar.

– Om alla Europas invånare skulle ha rätt till fullt försörjningsstöd i Sverige skulle det knäcka vår ekonomi mycket snabbt.

Civil Rights Defenders har inte räknat på kostnaderna. De menar att det inte handlar om pengar utan om mänskliga rättigheter. Robert Hårdh är chef för organisationen.

– Vi tolkar lagstiftningen som finns på området och den praxis som utarbetats i internationella domstolar och andra övervakningsorgan och vi menar att våra politiker har ett stort ansvar för att se till att icke-medborgare som befinner sig i Sverige har tillgång till samma rättigheter som svenska medborgare.

Och för dem som idag sitter på gatorna och tigger skulle det få stor betydelse enligt Robert Hårdh.

– Genom att tillgodose deras rättigheter så får de en möjlighet att skapa sig ett liv utifrån deras behov och drömmar men så länge vi inte gör det kommer de alltid att vara fast i ett utanförskap.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".