En liten flicka spelar på en mobiltelefon. Foto: Johan Nilsson/TT.
Mobilspelsbolag är en av de sektorer som drabbas av problem att hitta arbetskraft. Foto: Johan Nilsson/TT.

Full fart i tjänstesektorn

"Vi skulle kunna växa ännu snabbare"
1:49 min

Efterfrågan på privata tjänster har fortsatt växa kraftigt under året och allt fler företag slår nu i kapacitetstaket. Det enligt tjänsteföretagens organisation Almega.

Mobilspelbolaget MAG interactive i Stockholm är ett exempel på hur tillväxten nu bromsas av problem att hitta arbetskraft.

 – Vi skulle kunna växa ännu snabbare om vi kunde rekrytera utvecklare för att lansera nya produkter, säger delägaren Louise Grandinson.

Det är alltså full fart i stora delar av tjänstesektorn, inte bara i MAG interactive med 40 anställda i Sverige, som dubblade omsättningen i fjol - och som räknar med att fortsätta dubbla den de kommande åren.

Almega konstaterar i sin tjänsteindikator för fjärde kvartalet att drygt 57 procent av BNP tillväxten hittills i år skapats just inom privata tjänstesektorn. Och det i en tillväxttakt som generellt alltså enligt prognosen fortsätter öka under slutet av 2015.

Anna-Karin Hatt talar i egenskap av vd för Almega om vikten av att inte personalbristen leder till för kraftiga löneökningar som skulle kunna försvaga företagens internationella konkurrenskraft.

– Många tjänsteföretag ser ju att man kan sälja sina tjänster men har haft väldigt svårt att höja sina priser. Och i ett sådant läge vore det fel att gå in med för höga löneökningar till exempel, säger Anna-Karin Hatt. 

 Vad gäller just ekonomiska lockbeten för att lyckas knyta upp rätt utbildad personal skulle Louise Grandinson vilja se gynnsammare lagstiftning för att lättare kunna erbjuda fler alternativa ekonomiska morötter än vad företaget kan göra idag.

 – Vi måste kunna erbjuda konkurrenskraftiga löner och med den konkurrens vi har sker det absolut en glidning. Problemet är att vi saknar andra typer av verktyg i Sverige som exempelvis optionsprogram att arbeta med, med tanke på hur ofördelaktigt det är skattemässigt, säger Louise Grandinson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".