Morgan Johanssons uttalande irriterade Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmusen. Foto: TT Montage: Sveriges Radio.
Morgan Johanssons uttalande irriterade Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmusen. Foto: TT Montage: Sveriges Radio.

Lökkes hårda svar: Sverige ska inte utvärdera dansk politik

"Problemet är skapat av Sverige, inte av oss"
0:54 min

Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmusen svarar nu på svenske migrationsminister Morgan Johanssons kommentar om att taket är nått för asylinvandringen i Sverige, men inte i Danmark. Och det var en irriterad statsminister som bemötte kommentaren.

– Det är inte upp till svenskarna att utvärdera dansk politik, och vilken smärtgräns Danmark har definieras i Danmark och inte i Sverige, konstaterar en märkbart irriterad Lars Lökke Rasmusen i dansk TV2 efter att Sveriges migrationsminister igår fällde kommentaren att taket för asylinvandring är nått i Sverige, men inte i Danmark.

- Vi kan konstatera att Danmark och Sverige har olika utlänningspolitik säger statsministern, och att det är anledningen till att Sverige står i de problem de står i nu.

Och, tillägger han med hänvisning till kommande Id-kraven på Öresundsbron, också anledningen till att man nu tvingar utvecklingen i Öresundsregionen bakåt och riskerar arbetstillfällen.

- Det är ett svenskt problem, det är skapat av Sverige inte av oss, säger Lars Lökke Rasmusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".