Per Benjamin
Foto: Sveriges Radio

Årets blomstertema: Guld

"Kärnan i festen är medaljen"
3:20 min

Det blev guldtema på årets blomsterdekorationer vid Nobelfesten. Per Benjamin, ansvarig för årets upplaga, berättar varför.

Förutom pristalen och valet av middag är blomsterdekorationerna en årlig snackis i Nobelsammanhang. I år fick floristen Per Benjamin ansvaret.

– Det är en fantastisk ära att få göra dessa blommor. Det har varit oerhört kul att få lyfta fram ett hantverk och det floristiska på de finaste av arenor, säger Per Benjamin

Temat på blommorna har i år utgått från Nobelmedaljen och dess runda form. Det är guldets färgspektra som Benjamin varit ute efter

– Kärnan i hela festen är medaljen och priserna, säger han.

Vid honnörsbordet placerades hundra runda buketter ut. Förutom det har också Benjamins ”medaljer” hängts upp i valven. De mäter en meter i diameter och har en nejlikecirkel runt om. Dekorationen har sedan fyllts med orkidéer.

– Vi har använt oss av en speciell piercingteknik. Med aluminiumtråd har vi trätt på nejlikehuvudena, precis som man trädde smultron på grässtrå när man var liten, säger Per Benjamin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".