Två saudiska kvinnor sitter på en bänk med sina mobiltelefoner. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
1 av 4
Saudiarabien störst i arabvärlden på twitter. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Den saudiske demokratiaktivisten Aly al Sheyr. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
2 av 4
Aly al Sheyr som skrivit en uppsats om sociala medier i Saudiarabien. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Demokratiaktivisten Aly al Sheyr. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
3 av 4
Vår hälsominister fick sparken efter en video som läckte ut på twitter, berättar Aly Al Sheyr. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Loujain Hathloul, 26-årig kandidat i Saudiarabiens lokalval. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
4 av 4
Loujain Hathloul, 26-årig kandidat i Saudiarabiens lokalval. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Twitter "större" än valet i Saudiarabien

"Vi umgås och roar oss på twitter"
2:34 min

Mikrobloggen twitter är stor, mycket stor i Saudiarabien. Den har betydligt fler användare än de som registrerat sig för att rösta i lördagens kommunalval - och då får ändå kvinnor för första gången både rösta och ställa upp som kandidater.

Att kvinnor nu ska få rösta och kandidera ses som ett viktigt framsteg- om än symboliskt. Kritiker menar att förändringarna går så långsamt i Saudiarabien att den yngre generationen tappar tålamodet och söker egna vägar till förändring - genom sociala medier som just twitter.

– Vår hälsominister fick sparken efter att en video läckt ut på twitter där man ser ministern arrogant läxa upp en utsatt medborgare.

Det berättar Aly al Sheyr, 35-årig demokratiaktivist som skrivit en uppsats om sociala medier i Saudiarabien, det land som står för 40 procent av all twitteraktivitet i arabvärlden, med flest aktiva twittrare.

Det finns över 2,5 miljoner twitteranvändare, det vill säga långt fler än de 1,7 miljoner som registrerat sig för att rösta i valet.

Alla myndigheter och ministerier har twitterkonton och det finns otaliga exempel på hur saudier kommunicerar med myndigheter via sociala medier. En ung man, som var irriterad över hur elbolaget skräpat ner efter att de lagat en kabel twittrade en bild. Två dagar senare bad elbolaget om ursäkt och twittrade i sin tur ut en bild på hur de städat upp.

När justitieministeriet hotade stämma de som jämför Saudiarabiens rättsskipning med IS - den så kallade Islamiska staten - ledde det till en sarkastisk motkampanj på twitter under hashtag: stäm mig Saudiarabien.

Men det var inte politik som från början skapade twitters storhet i Saudiarabien, utan den stränga könssegregeringen.

– Vi umgås och roar oss på twitter, men twitter har också på bara ett par år förändrat oss, säger Loujain Hathloul, kandidat i morgondagens val.

Loujain Hathloul är 26 år och har över en kvarts miljon följare på twitter - det vill säga dubbelt så många som antalet kvinnor som registrerat sig för att rösta i valet i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".