Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Satsning på medicinsk forskning

Tillsammans med universitet och en Wallerbergstiftelse satsar staten en miljard kronor under åtta år på proteinforskning. Forskningen ska lägga grunden för nya bioläkemedel, enligt närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Regeringen kommer tillsammans med industrin att satsa en halv miljard på forskning. Forskningspengarna kommer att delas ut via Vinnova och Vetenskapsrådet som blir ansvarigt för att inrätta ett forskningsprogram om proteiner.

- Det här är en plattform för att göra Sverige unikt när det gäller nästa generations läkemedel. Satsningen är enormt viktigt för att få investeringar till Sverige; att locka bolag som AstraZeneca men även små bolag.

Enligt innovationsminister Mikael Damberg står samhället inför nya utmaningar, med infektioner och nya sjukdomar som får fäste. Samtidigt har flera länder de senaste tio åren gått om Sverige när det gäller Life Science-industrin. Detta har lett till att många jobb har försvunnit från Sverige. Nu vill regeringen förändra detta, säger Damberg.

Parallellt med regeringens satsning investerar Knut och Alice Wallenbergs stiftelse tillsammans med tre universitet i ett nytt centrum för proteinforskning. Summan är runt en halv miljard kronor.

- Huvudsätet ska ligga på KTH i Stockholm, med forskninsnoder i Göteborg och i Uppsala, berättar Peter Wallenberg Jr, ordförande i stiftelsen.

Den miljard som det sammanlagt rör sig om är inte mycket pengar i ett internationellt perspektiv. Men Mikael Damberg säger att projektet kommer att genera ytterligare satsningar i takt med att det framskrider.

De framtida forskningen bygger på ett projekt som pågått i tolv år, i vilket professor Mathias Uhlen tillsammans med kollegor på KTH har kartlagt den människokroppens 20000 proteiner. Nu är målet att inom en snar framtid tillämpa den här kunskapen inom bioteknik och biomedicin och därmed också skapa nya jobb inom svensk läkemedelsindustrin.

AstraZeneca finns med på ett hörn i satsningen, och faller forskningen väl ut, finns i framtiden möjligheter till stora investeringar, säger vd Pascal Soriot.

Sverige hör i dag till de ledande inom proteinforskning, enligt professor Mathias Uhlen, men det kommer att dröja innan det är tal om nya läkemedel:

- Om vi talar om läkemedelspreparat, så är tidshorisonten lång, kanske 20 till 25 år.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".