Antisk romersk amfiteater i Sabratha
Foto: AFP

Antik libysk stad hotas av IS

2:18 min

Terrorgruppen IS har intagit den antika staden Sabratha i Libyen. Nu fruktar arkeologer och kulturhistoriker att stadens ovärderliga skatter riskerar att förstöras.

Bara sju mil från huvudstaden Tripoli lyckades IS tillsynes helt utan motstånd inta Sabratha. Det är en stad med 100 000 invånare och med en antik del från romarriket som finns på Unescos världsarvslista sedan 1982.

Här finns hela kvarter med välbevarade tempel, basilikor, romerska bad, statyer, mausoleum och inte minst den romerska teatern, en av världens mest välbevarade. Det mesta är byggt i ljus sandsten som smälter in i den omgivande öknen nära stranden mot Medelhavet.

Terrorgruppen har tidigare förstört kulturhistoriska skatter i både Syrien och Irak och många fruktar nu att också Sabratahs nästan orörda kulturskatter ska förstöras.

Mats Djurberg är generalsekreterare för svenska Unescoförbundet.

– Vi fruktar att det ska hända samma sak som i Palmyra i Syrien, det vill säga förstörelse, vandalism men inte minst illegala uppgrävningar och handel med kulturföremål. Vi har fått tydliga indikationer på att IS är systematiska i sin handel med kulturföremål, säger Mats Djurberg.

Att IS valde att inta Libyens största kulturhistoriska skatt är inte förvånande och att förstöra och även sälja kulturföremål är ett sätt att slå inte bara mot enskilda individer utan mot hela samhällen. I både Syrien och Irak har ovärderliga kulturföremål förstörts och risken finns att samma sak händer i Libyen. Det är förstörelse som är omöjlig att sätta en prislapp på.

– Det är svårt att jämföra objekt mot varandra men det är unika områden som har stor betydelse för vår förståelse av vår gemensamma historia.

Många av de historiska platser som IS förstört symboliserar också ett samhälle som är raka motsatsen till IS vridna dröm om ett kalifat, där de som inte delar IS uppfattningar inte har någon plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista