Soldat på gata i Burundi. Foto: TT
Soldat patrullerar gata i Bujumbura. Foto: TT

Attack mot militär i Burundi

Upprensningsaktion på gång
1:21 min

Två militära installationer angreps tidigt i morse i Burundis huvudstad Bujumbura. Rädslan ökar för upptrappat etniskt våld.

Under flera timmar hördes tung eldgivning från två baser i staden. Enligt armén dödades tolv av angriparna när soldaterna försvarade sig.

Våldet i Burundi kan nu ha kommit in i en ny fas, vilket ytterligare spär på oron för att landet håller på att falla samman. Det i sin tur kan leda till våld med etniska förtecken.

Morgonens attack av ett stort antal beväpnade män var den hittills mest koordinerade och kraftfulla sedan i våldsamheterna började i maj i år.
En militärbas i södra delen av stan och en militärskola i dess norra del angreps samtidigt vid fyra-tiden, lokal tid.

Enligt olika källor lyckades angriparna tas sig in på militärskolan, där de också kom över en del vapen och ammunition och ett antal soldater sägs ha dödats.

I flera timmar hördes skottlossning och explosioner i olika delar, och i centrum var gatorna helt tomma. Bara polis och militär rörde sig där. Armén uppger sig nu att man har kontroll över läget och att 20 av angriparna har gripits.

Våldet i Burundi har under flera månader varit lågintensivt med dagliga rapporter om mindre angrepp mot poliser eller dödade civila som hittas i områden där oppositionen är stark.

Enligt flera källor på plats ska nu armén och polisen genomföra en stor upprensningsaktion i de kvarter där motståndet mot president Pierre Nkurunziza är som störst.

Många fruktar att nu att de kommer leda till hämndaktioner och massakrer på den etniska gruppen tutsier, som pekats ut som fienden av landets regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".