Gemensam gränskontrollmyndighet för hela EU

1:30 min

Det ska finnas en gemensam gränskontrollmyndighet som ska kunna verka över hela EU och utan att först ha fått tillåtelse eller blivit inbjuden av ett enskilt medlemsland. Det framgår av det förslag som EU-kommissionen ska presentera på tisdag men som Ekot har tagit del av.


Den stora frågan i Bryssel är hur EU's gränser mot de länder som inte är medlemmar i EU ska kunna kontrolleras. Därför har EU-kommissionen lagt mycket stor kraft och prestige i det förslag som presenteras på tisdag i nästa vecka.

Ekot har i dag läst förslaget från EU-kommissionen som anses vara helt avgörande för det passlösa Schengensamarbetet inom EU i framtiden.

Det innebär att en helt ny gränskontrollmyndighet med uppskattningsvis ett par tusen egna anställda ska byggas upp.

Tidigare har motsvarande insatser helt byggt hur mycket som medlemsländerna bidrar med, både när det gäller personer men också nödvändig utrustning.

Dagens insatser ska ersättas av ett nytt system med en egen gränskontrollmyndighet inom EU som ska ha möjlighet att operera över hela EU, utan att först ha frågat om lov. Dagens EU-insatser, till exempel på Medelhavet bygger på frivillighet.

Grekland har under en period inte velat få hjälp av EU med att ta hand om flyktingkrisen men det hade alltså inte varit möjligt med det här nya systemet som EU-kommissonen ska presentera.

Sveriges statsminister Stefan Löfven ifrågasatte starkt så sent som för ett par månader sedan, vid ett toppmöte i Bryssel, planerna på en sådan här gränskontrollmyndighet.

EU-kommissionen vill också att den nya gränskontrollmyndigheten ska kunna tas i anspråk när det gäller att föra tillbaka människor som fått nej till sin asylansökan till sina hemländer.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista