Flyktingar på väg till Europa. Foto: Petros Giannakouris/AP
Flyktingar på väg till Europa. Foto: Petros Giannakouris/AP

EU kan överge regler om första asylland

1:57 min

Flyktingkrisen i Europa har satt Dublinförordningen ur spel. EU diskuterar att överge Dublinreglerna helt och hållet.

I Sverige är det i dag bara 15 procent av dem som söker asyl som finns registrerade i EU:s fingeravtrycksdatabas Eurodac. 15-årige Ahmed från Afghanistan är en av alla de som lyckats ta sig hit genom Europa utan att bli registrerad.

Ahmed får sina fingeravtryck tagna på Migrationsverks mottagningsenhet i Solna.

Han berättar att han rest från Turkiet via Grekland, Makedonien, och Serbien vidare norrut till Sverige och att det tog honom två månader att ta sig hit. Inte någonstans på vägen blev han registerad och Ahmed är inte ensam.

Av de 150 000 som sökt asyl i Sverige hittills i år finns bara 22 500 registrerade i EU:s fingeravtrycksdatabas Eurodac.

Martin Lindén är chef för Dublinenheten på Migrationsverket.

- Registreringen sker vid inresa över yttre gräns, men med det enorma inflödet så har man svårt att hinna registrera alla, och sen kanske viljan att registrera alla inte är på högsta nivå i de här länderna, säger Martin Lindén.

Enligt den så kallade Dublinförordningen ska en asylsökande få sin ansökan prövad i det första landet som han eller hon kommer till i EU.

Men eftersom så få finns registrerade så har det här regelverket helt kollapsat.

Flyktingkrisen är inte hela förklaringen till det. Dublinförordningen har i själva verket aldrig fungerat effektivt. Av alla asylsökande i EU som förra året fick beslut om överföring enligt Dublinförordningen så var det bara en fjärdedel som faktiskt skickades tillbaka till första asylland, enligt siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat.

I Sverige är den andelen i dag ännu lägre, 1 600 asylsökande hittills i år.

–De accepterar inte att överföras till ett annat land, utan de vill helst välja land själv. Siffran på de som avviker är väldigt hög, 50-60 procent. Det är förklaringen till att det är så få som överförs. Det finns stora problem, säger Martin Lindén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista