Eiffeltornet och miljöminister Åsa Romson. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Nedräkningen pågår i Paris. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Klimatmötet: Oppositionen inte nöjd med Romson

"Borde ha kunnat trycka på mer"
1:31 min

Klimatmötet i Paris börjar närma sig slutet. Förhandlingarna är inne på övertid, och enligt de senaste uppgifterna ska ett slutgiltigt förslag till klimatavtal presenteras klockan 11.30 i dag (lördag).

Sveriges miljöminister Åsa Romson sköter förhandlingarna för Sveriges del, men de svenska oppositionspartierna är inte enbart positiva till hennes insatser.

– Det som är Sveriges viktiga roll på de här mötena är att hela tiden ligga på EU och se till att EU tar så starka positioner som möjligt, säger Kristina Yngwe Centerpartiets miljöpolitiska talesperson.

– När man då ser att det inte finns så starka skrivningar kan man ifrågasätta hur pass väl man lyckats med de interna förhandlingarna.

Kristina Yngwe får för ovanlighetens skull medhåll av Vänsterpartiets klimatpolitiske talesperson, Jens Holm. Han tror att Åsa Romson skulle ha kunnat trycka på EU mer. Särskilt när det gäller de fattiga länder som redan har drabbats av klimatkatastrofer, som extrema oväder och översvämningar. Åsa Romson har lett de förhandlingarna, utan tillräckligt resultat hittills, säger Jens Holm.

– Det här är en av de frågor där man verkligen ska sätta ner foten och väldigt tydligt markera att svaga formuleringar som i praktiken betyder väldigt inte kan accepteras.

Moderaternas miljö- och klimatpolitiske talesperson Johan Hultberg har följt förhandlingarna på plats här i Paris. Även han tycker att det finns brister i det förslag till avtal som nu ligger på bordet, men han hoppas att Åsa Romson och de andra ministrar som varit på plats ska ge resultat i slutdokumentet.

– Jag förutsätter det och att regeringens stora närvaro här i Paris inte bara handlar om symbolpolitik utan att man också kommer att svara upp med goda resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".