Skylten till Svärtträskgruvan
1 av 2
2 km vid sidan av E45 norr om Storuman ligger Svärtträskgruvan. Foto: Karl-Johan Vannmoun/Sveriges Radio.
Intill ett av dagbrotten byggs platåer för geotuberna. Foto: Karl-Johan Vannmoun/Sveriges Radio.
2 av 2
Intill ett av dagbrotten byggs platåer för geotuberna. Foto: Karl-Johan Vannmoun/Sveriges Radio.

Farliga utsläpp från nedlagd gruva samlas in med ny teknik

Utsläppen ska försvinna
2:30 min

Vid en nedlagd gruva i Storuman har miljöfarliga metaller under lång tid läckt ut i naturen. I samband med saneringen av gruvan har ny teknik för att samla in det miljöfarliga gruvslammet i gruvdammen prövats under hösten.

Gruvan har läckt ut zink till den omgivande miljön i flera år. Men nu ska utsläppen försvinna, säger projektledaren Kristina Sjödin vid Sveriges geologiska undersökning.

– Vi hoppas det. Det har gått bra i höst att samla in slammet och vi tror att vi inte kommer att behöva någon vattenavrinning i framtiden, säger hon.

Det var zinkmalm som bröts fram till att det krisdrabbade gruvföretaget Scan Mining ansökte om konkurs 2007. Redan då visade det sig att företaget hade släppt ut för höga halter av tungmetaller både vid Svärtträskgruvan och ännu mer i Blaikengruvan i Sorsele.

Det var gruvdammen i Svärtträskgruvan som inte höll tätt och som hade läckt ut metaller under flera år.

Med hjälp av den nya tekniken har SGU under hösten samlat upp gruvslammet i geotuber som ser ut som jättestora svarta gummimadrasser med små hål i, varje geotub är 50 meter lång.

Det miljöfarliga gruvslammet har nu en konsistens som filmjölk, vilket är för blött, så vintern ska få göra sitt.

När slammet fryser och sedan tinar på våren är det tillräckligt torrt.

Geotuberna deponeras sedan i ett av dagbrotten och täcks med sand och sten eller går till återvinning om något gruvbolag är intresserat.

Två år tror man att det kommer att ta innan allt slam har tagits upp, men kanske 50 år innan naturen i området är återställd.

Ortsbor, som Arne Ferry, har länge varit oroliga över läckagen, men hoppas att det här ska fungera nu.

– Ja, jag tror att det här ska lösas, det är bara synd att det tagit så lång tid, säger han

Lars-Åke Lindahl är miljöexpert på Svemin, branschorganisationen för gruvindustrin. Han säger att de ser med intresse på den nya tekniken som tidigare prövats i Kanada, men att det inte löser alla miljöproblem vid nedlagda gruvor.

– Man ska ha klart sig för att det är en teknik och en lösning för ett speciellt problem, man har ett slam i Svärtträsk som är väldigt blött och svårt att avvattna och då kan de här tuberna vara en lösning, säger Lars-Åke Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".