Historisk protest i Warszawa

4:34 min

I dag demonstrerade omkring 40 000 människor i Warszawa mot den nya regeringen. Utnämningen av fem nya domare står i fokus för protesten, som är en av de största i modern tid.

Dagens protester utgick ifrån författningsdomstolen i Warsawa, som också blivit en slags symbol för kampen om demokratin i Polen. Ekots Polenkorrespondent Thella Johnson var på plats.

– Det är många i Polen som oroar sig för en rad beslut som den nya regeringen har fattat och som de tycker pekar i en odemokratisk riktning. Regeringen har låtit tillsätta fem nya egenutvalda domare i domstolen, som kontrollerar Polens nya lagar så att de är överens med grundlagen. Man är nu oroad för en politisering av domstolen och allt som är oberoende och fritt i Polen, säger hon.

Den nya regeringen har velat kontrollera en rad institutioner som de anser att oppositionen tidigare haft kontroll över, bland annat publicservice-medier. En rad chefstillsättningar har även fått kritik, exempelvis då säkerhetstjänsten fick en chef som tidigare var dömd för korruption.
– Många är oroliga här för att Polen ska gå i den riktning som Ungern har gjort, säger Thella Johnson.

Polisen har beräknat att 40 000 människor var på plats i dag.

– Jag har hört många journalistkollegor i dag som sagt att de aldrig varit på en så här stor demonstration tidigare, och att det här är något historiskt som pågår, säger Thella Johnson.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa och ledaren Jarosław Kaczyński har kallat demonstrationerna för "höjden av hyckleri". Man anklagar den tidigare regeringen för att ha manipulerat Polens demokrati, och för att ha fört landet närmare EU mot folkets vilja.

På plats fanns ett stort polisuppbåd, och en nationalistisk motdemonstrantion. Nationalisterna kallade demonstranterna för "ohyra".

Under söndagen firas en speciell dag för de människor som föll offer för kommunistregimen, och de undantagstillstånd som infördes i Polen under 80-talet. Lag och Rättvisa kommer då anordna en demonstration för att hedra offren, samtidigt som oppositionen kommer anordna ytterligare en protest utanför partiledaren Jarosław Kaczyńskis hus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista