Demonstranter. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
Konservativa demonstrerar i Polen. Foto: Alik Keplicz/AP
2 av 2
Konservativa demonstrerar i Polen till stöd för regeringspartiet. Foto: Alik Keplicz/AP

Helg av protester i Polen

Både anhängare och kritiker till regeringen ute på gatorna
1:51 min

Tiotusentals människor gick på lördagen ut på gatorna för demonstrera mot den nya polska regeringen som de anser för landet i odemokratisk riktning.

I dag höll regeringspartiet själv en manifestation där de fördömde gårdagens protester.

Jaroslaw Kaczynski, älskad och avskydd ledare för regeringspartiet Lag och Rättvisa, talar till sina anhängare och pressen, flankerad av män i blåställ och hjälm, varsvsarbetare från staden Gdansk som ska påminna om partiets bakgrund i den gamla Solidaritetsrörelsen och kampen mot kommunistregimen i Polen.

– Det finns visst de som säger att demokratin är hotad. Men vi som är här vet att det var den förra regeringen som utgjorde det hotet. Och nu vill de inte låta oss ge polska familjer en bättre ekonomi och inte låta oss sänka pensionsåldern, säger han. 

Här, framför den polska Författningsdomstolen, stod i går nära 50 000 demonstranter från olika oppositionspartier och från det nystartade medborgarinitiativet Kommittén till demokratins försvar och genomförde sin protest mot regeringen.

Och här försvarade sig regeringspartiet i dag.

Det är regeringens snabbtillsättningar av egenutvalda domare i just den här domstolen, som ska granska nya lagar i Polen, som blivit fokus för den växande proteströrelsen.

Det har bara gått en dryg månad sedan det nationalkonservativa Lag och Rättvisa (PiS) vann en jordskredsseger i valet och fick egen majoritet i parlamentet.

Nu, efter att PiS kommit till makten och börjat ändra lagar och också sagt sig vilja möblera om bland annat i landets kultur- och medieinstitutioner, säger färska opinionsmätningar att över hälften av Polens invånare anser att landets demokratiska system är i gungning.

En som är orolig är Pawel, som är civilingenjör.

- Jag är 50 år, jag var med när Polen fick demokrati och öppnade sig för världen. Den här regeringen vill föra oss bakåt. De reser aldrig någonstans, inte till Frankrike, inte till England, håller sig här i sina egna stadsdelar i Warszawa och är låsta för nya idéer. Det är det som är den stora faran, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".