Utbildningsminister Gustav Fridolin. Foto: TT
Utbildningsminister Gustav Fridolin. Foto: TT

Nytt lyft ska göra tiotusentals lärare skickligare

2:17 min

Regeringen har beslutat att Skolverket ska genomföra en vidareutbildning i specialpedagogik, ett slags specialpedagoglyft. Mellan 30 000 och 50 000 lärare ska erbjudas möjligheten att bli skickligare i att undervisa elever som på olika sätt behöver specialpedagogiskt stöd.

Utbildningsminister Gustav Fridolin tror att specialpedagoglyftet kommer att höja kvalitén på undervisningen för många elever.

– Ja, vi vet från de bästa skolsystemen i världen att de både har fler speciallärare och specialpedagoger, men också att man har mer specialpedagogiska verktyg hos varje lärare och det har vi saknat i lärarutbildningen i Sverige, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Utbildningen av speciallärare i Sverige lades ned av den socialdemokratiska regeringen 1990, skolminister var Göran Persson. Utbildningen återinfördes av alliansregeringen 2008.

Nu anses behovet av specialpedagoger och speciallärare vara stort, bland annat ska antalet utbildningsplatser ökas.  

I det här lyftet är det meningen att utbildade, skickliga speciallärare och specialpedagoger ska handleda de vanliga lärarna ute i skolorna i så kallat kollegialt lärande.

Avsikten är att lära lärarna olika pedagogiska metoder för att de ska kunna anpassa och utforma undervisningen till elevernas olika behov. 

Skolverket ska utbilda handledarna och skapa en webbplats med aktuell forskning, stöd och tips.

Förebilder för den här fortbildningen är matematiklyftet och läslyftet, som pågått i flera år och som anses mycket framgångsrikt. 

Regeringen hoppas nå mellan 30 000 och 50 000 lärare under de fyra år projektet ska pågå. 100 miljoner kronor finns avsatt i budgeten för nästa år och pengarna ska bland annat gå till att skolorna ska kunna ta in vikarier för handledarna och lärarna som deltar i specialpedagoglyftet. Den totala kostnaden för projektet beräknar regeringen till 540 miljoner kronor. 

Gustav Fridolin säger att skolorna måste kunna ge alla elever kvalificerad undervisning.

– Det är inte minst viktigt nu när vi tar emot många barn som kommer direkt från krig och flykt och då vet vi att förmågan, möjligheten och tekniken att individualisera är avgörande för att nå alla barn. Det handlar också om barn som kanske kommer till skolan med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som idag ofta har svårt att få det hjälp och stöd man behöver för att nå resultat, säger Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista