Tullpersonal vill bära vapen

1:05 min

Tullverksanställda som har yttre tjänst vill kunna bära tjänstepistoler., skriver Svenska Dagbladet idag. Men Tullverkets ledning anser inte att det är nödvändigt och därför vill huvudskyddsombudet Marcel Gabara vid Tullverket i Helsingborg nu att Arbetsmiljöverket ska pröva frågan. 

Sedan 2011 är Tullverkets personal beväpnad med pepparspray. Personal som arbetar med vissa uppdrag inom tullkriminalen kan också få rätt att beväpna sig efter särskilt beslut.

– Det räcker inte med pepparsprej och batong. Vi har bara möjlighet att försvara oss mot en angripare som är obeväpnad, säger Marcel Gabara, huvudskyddsombud i Helsingborg. 

Marcel Gabara säger att personalen i verkets yttre tjänst vill kunna bära tjänstepistol. Bakgrunden är den förhöjda säkerhetsnivån samt att Tullverkets personal ska bistå polisen vid så kallade inre gränskontroller. Då behöver de också ha samma typ av skydd som polisen.

Men Tullverkets ledning har sagt nej till begäran. Lars Kristoffersson, biträdande chef för Tullverkets brottsbekämpande verksamhet, säger att verket efter samråd med polisen inte bedömer att de nya arbetsuppgifterna innebär en mer utsatt situation för personalen.

– Vi har hittills inte haft incidenter där ett vapen skulle vara lösningen på problemet, säger Lars Kristofferson.

Skyddsombuden har nu anmält ledningen för Tullverket till Arbetsmiljöverket för att få saken prövad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista