Trump hotar med eget race

2:14 min

Det republikanska partietablissemanget i USA är djupt oroat över fastighetsmagnaten Donald Trumps stora ledning i opinionen, men de vet inte hur de ska få stopp på honom. De vill inte att han ska bli partiets presidentkandidat.

Bedömningen är att Trump skadar partiet, men en diskussion om möjligheten att blockera Trump direkt på partikonventet nästa år har lett till ytterligare bekymmer för partiets ledning.

– Jag har hört talas om de där mötena bakom stängda dörrar och jag gillar det inte, sa Donald Trump i en intervju igår. Jag hoppas att de inte tänker göra något sådant, men om de tänker göra det så får de problem.

Trump har luftat idén att i så fall ställer han upp som oberoende kandidat i stället. Det vill partiledningen absolut inte, för de räknar med att merparten av hans supporters skulle följa med honom och gå förlorade för republikanerna.

Ben Carson, en annan av kandidaterna som surfar på missnöjesvågen mot "Washington" som etablissemanget ofta kallas, har hotat med att göra samma sak.

Medierna är fulla av rapporter från interna republikanska möten om oro för att Donald Trump och hans kontroversiella ståndpunkter om invandrare, flyktingar, muslimer, kvinnor och mycket annat splittrar partiet och stöter bort väljare som inte känner igen sig.

Härom veckan, efter att Trump pläderat för ett tillfälligt totalförbud för muslimer att resa in i USA, varnade en ledande republikan i kongressen sina partikamrater för att instämma.

– Ett stöd för Trump skulle innebära att partiet var dömt att misslyckas i valet, sa han.

Partistrateger talar öppet om oro bland de kongressledamöter som är uppe till omval och som tror de riskerar förlust om Donald Trump skulle bli partiets presidentkandidat.

Donald Trump har egna pengar, får obegränsat med nyhetstid i kabel-TV och har en betydande skara lojala anhängare. Hittills har partiledningen inte försökt eller lyckats komma åt honom och de flesta av republikanernas andra presidentkandidater har legat lågt med kritik in i det längsta, både av politiska och strategiska skäl.

Det vanliga är att en kandidat i praktiken är klar långt före konventet som bara ska bekräfta enigheten. Men om ingen av de många kandidaterna kommer att få den egna majoritet som krävs för att bli nominerad, kan det kan bli politiskt hästhandel på konventet, med förhandlingar mellan olika grupper.

Uppgifterna om att partiledningen då skulle försöka blockera Donald Trump tonas nu ner av alla krafter - de stärker bara Donald Trumps etablissemangskritik om att väljarna har för lite att säga till om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista