Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Aktiespararna kritiserar Assa Abloys bonusprogram

"Det är oroväckande"
2:05 min
Albin Rännar, head of market watch for the Swedish Shareholders' Association. Photo: Lars Pehrson / SvD / TT.
Albin Rännar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning, är kritisk mot Assa Abloys bonusprogram i Luxemburg. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Kaliber avslöjar idag att börsnoterade Assa Abloy haft tre bonusprogram i Luxemburg. Det här får skarp kritik av Aktiespararna som var omedvetna om att programmet placerats i ett lågskatteland.

– Vi tycker det är oroväckande. Det är liksom skälet till att vara någonstans utanför Sverige är ju för att dölja information, säger Albin Rännar är chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

Det är i Luxemburg som låsjätten Assa Abloy haft tre bonusprogram för chefer trots att huvudkontoret finns i Stockholm och många av cheferna jobbar i Sverige. Det senaste bonusprogrammet var värt 80 miljoner för Assa Abloys hundra högsta chefer. Det avslutades 2011, men Johan Molin säger vid intervjun at han inte kände till det.

– Jag har ett incitamentprogram som finns i Sverige. Jag har jobbat här sen 2005. Så om du har hittat något program så har det funnits innan min ankomst till Assa Abloy.

Ett av dem heter ju incitamentsprogram 2006 så det är efter du började.

– Men jag undrar om det fanns i Luxemburg. Jag kan inte erinra mig att jag haft någon del i något som funnits i Luxemburg.

Du minns inget?

– Jag kan inte erinra mig om det. Jag har inte varit omfattad om program som finns i Luxemburg nej

Men som jag sagt till dig. Vi kan återkomma i frågorna om det är något specifikt.

Efter intervjun får Kaliber ett mejl från Assa Abloy.

Johan Molin ändrar sig om bonusprogrammet för chefer i lågskattelandet Luxemburg. Tvärtom vad han sa i intervjun bekräftar Assa Abloy att han köpt in sig och delade på 80 miljoner. Men han har deklarerat och skattat för avkastningen i Sverige och övriga deltagare deklarerar och skattar för avkastningen i sina hemländer enligt Assa Abloy.

Albin Rännar på Aktiespararna reagerar på Kalibers avslöjande.

– Det kan få väldigt stora konsekvenser om det är så att ledningen har gått bakom aktieägarnas rygg.

Känner ni att de gått bakom er rygg?

– Ja, vi känner att vi inte haft tillräcklig information i det här fallet.

Vad säger det om kulturen på Assa Abloy?

– Ja, det är ett väldigt stort bolag med mycket verksamhet i olika länder. Men vi tycker att det är noterat här i Sverige. Det är ett svenskt bolag och vi tycker att det borde vara full genomsyn och transparens för aktieägarna här i Sverige och att man ska veta vad det är man beslutar om och det ska inte vara något som döljs utomlands, säger Albin Rännar på Aktiespararna.

Assa Abloy kommenterar kritiken med att informationen om bonusprogrammens placering har funnits tillgänglig för aktieägarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".