Bostadsrätter på Lilla Essingen i StockholmFoto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Foto: Tomas Oneborg / TT.

Novembers bopriser stod stilla

"Inte så konstigt"
1:03 min

Priserna på villor och bostadsrätter stod stilla i november, visar nya siffror. Jämfört med förra året har priserna till och med gått ned något i de stora städerna Stockholm och Göteborg.

Att siffrorna skulle innebära en trend mot lägre priser är för tidigt att säga, menar Hans Flink, försäljningschef för Svensk Mäklarstatistik.

– Vi har haft en extrem prisutveckling innan så det är inte så konstigt att det måste ta en liten andhämtningspaus. Vi får nog vänta till februari i alla fall och se om januari tar fart, säger Hans Flink.

Bostadsmarknaden brukar dämpas inför jul och nyårshelgen, liksom den gör på sommaren. Dagens siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna i hela landet var i stort sett oförändrade i november, jämfört med förra året. Samtidigt som priserna på bostadsrätter i centrala Göteborg och Stockholm gick ner.

Siffrorna ska ses mot bakgrund av att bostadsrätterna stigit med 16 procent och villorna med 12 procent i snitt under den senaste 12 månaders-perioden.

Det finns dock fler tecken på att den överhettade bostadsmarknaden kan vara på väg att svalna; i förra veckan redovisade banken SEB sin boprisindikator. Den visade för tredje månaden fallande förväntningar på bostadspriserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".