Foto: Fernando Arias
Dr. Angela Misra på The Unity Initative har träffat flera kvinnor som återvänt från Syrien. Foto: Fernando Arias

Därför dras kvinnor till IS

Dr. Katherine Brown: De erbjuder något hoppfullt
2:41 min

Runt 40 svenska kvinnor har rest för till våldsbejakande extremistiska grupper i Syrien och Irak enligt Säpo. Terrorgruppen IS är den organisation som har störst dragningskraft.

Dr. Katherine Brown vid universitet i Birmingham har forskat på varför kvinnor ansluter sig till IS, och enligt Brown handlar gruppens propaganda inte så mycket om våld som man kan tro. 

– Det handlar snarare om att man har ambitionen och viljan att bygga upp en ny stat, säger hon. 

Brown har under de senaste tio åren forskat om muslimska kvinnors roll inom olika politiska rörelser. Den senaste tiden har hon riktat in sig på Islamiska Statens dragningskraft för unga kvinnor. Vad säger IS? Varför lyckas gruppen så bra med att rekrytera unga kvinnor, det är frågorna Katherine Brown försökt svara på.

 - IS har rekryterat fler kvinnor än någon annan grupp jag har studerat tidigare, berättar Brown.

Budskapen handlar ofta om att kvinnor bjud in till att vara en del i något nytt och spännande. En ny gemenskap:

– "Kom hit! Bli en del av det nya projektet, bli en del av framtiden." IS erbjuder något hoppfullt för de kvinnorna, säger Katherine Brown.

Kvinnor som anslutit sig till IS lever också på många sätt i ett utanförskap i europeiska länder, därmed blir Islamiska Statens propaganda än mer lockande, enligt Katherine Brown.

Verkligheten verkar vara något helt annat. Flera kvinnor som kommit tillbaka från IS vittnar om något som står långt ifrån ett drömsamhälle.

Dr. Angela Misra på konsultbolaget The Unity Initative jobbar dels med att förebygga att kvinnor ansluter sig till våldsbejakande extremistiska grupper, men hon har också träffat flera kvinnor som återvänt. Ofta är de traumatiserade förklarar hon.

– Vi har ibland varit med om kvinnor som har våldtagits, många är gravida eller så har de förlorat ett barn när de kommer tillbaka, säger Dr. Angela Misra.

Ibland har de psykologiska problem efter det de varit med om, och ibland har de bevittnat extremt våld. 

– Allt det här blandas också med en slags skuldkänsla. Samtidigt som de flyr från något, känner de att de har övergett kampen, säger Angela Misra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".