Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på Migrationsverkets ansökningsenhet

1:48 min

Arbetsmiljöverket ställer nu en rad krav på Migrationsverkets ansökningsenhet.

Efter den stora ökningen av antalet asylsökande har många fått jobba oplanerad övertid och många har inte haft tid till återhämtning.

Det är främst den psykosociala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket har synpunkter på.

– Allting har hänt i så snabb takt med arbetsmängd, arbetstider och omsättning av chefer. Det är den psykosociala arbetsmiljön som är den största bristen, säger Kent Jansson, sektionschef vid Arbetsmiljöverket region öst.

Skyddsombudet på Migrationsverket i samma region, Anna-Lena Hansson, har under hösten larmat om situationen. Det har främst gällt de anställda på ansökningsenheten på huvudkontoret i Norrköping.

– Arbetsmängden har ökat oerhört. Man arbetar väldigt mycket övertid, Migrationsverket anställer mycket medarbetare och vi är trångbodda i våra lokaler, säger Anna-Lena Hansson.

Enligt Anna-Lena Hansson sitter i dag runt 1 000 personer i lokaler i Norrköping avsedda för hälften så många. På grund av att det har saknats sovplatser för asylsökande har det hänt att asylsökande kommit med bussar med oklar destination och vid några tillfällen harasylsökande fått övernatta i receptionen i Norrköping.

– Det blir minutuppdrag. Ma får reda på det och så får laga efter läge. Det har skett hastigt och det har inte varit uttalat vem som ska ta hand om dem. Det har varit en väldigt stressig situation, säger Anna-Lena Hansson

Skyddsombudet drog under inspektionen tillbaka sin begäran om föreläggande eller förbud men Arbetsmiljöverket valde trots det att ställa krav.

– Det var krav på om man skulle göra en fördjupad undersökning av den psykosociala arbetsmiljön. Arbetsmängd, att man jobbar vardagar och tid för återhämtning, balans i arbetet, säger Kent Jansson.

Arbetsmiljöverket bedömer att Migrationsverket saknar kompetens på området och kräver att företagshälsovård ska hjälpa till

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista