Affisch med bild på den saudiske bloggaren Raif Sadawi. Arkivfoto: Hans Punz/AP/TT.
1 av 2
Affisch med bild på den saudiske bloggaren Raif Sadawi. Arkivfoto: Hans Punz/AP/TT.
Bloggaren Raif Badawis fru, Ensaf Haidar, och Sveriges Radios EU-korrespondent Jan Andersson. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Bloggaren Raif Badawis fru, Ensaf Haidar, och Sveriges Radios EU-korrespondent Jan Andersson på plats i Strasbourg. Foto: Sveriges Radio.

Piskstraff på väg att verkställas - säger bloggares fru

"Han mår mycket dåligt"
1:57 min

Den saudiske bloggaren Raif Badawi har förflyttats till ett annat fängelse för att straffet på 1 000 piskrapp slutligt ska verkställas. Det säger hans fru Ensaf Haidar i en intervju med Sveriges Radio EU-korrespondent.

Ensaf Haidar har kommit till Strasbourg inför att Europaparlamentet i morgon (onsdag) delar ut Sacharov-priset för tankefrihet - ett pris som i år går till Raif Badawi, men som han inte har möjlighet att själv ta emot i egen person.

– Det enda vi vet är att han har förflyttats till det där fängelset och det betyder att hans straff ska verkställas som det dömts ut, säger Ensaf Haidar

– Han hungerstrejkar därför att han förflyttades till ett annat fängelse. Han mår mycket dåligt.

Beskedet om att han förflyttats till ett fängelse tio mil utanför Saudiarabiens näst största stad, Jeddah fick Ensaf Haidar under helgen i samband med att hon reste hit till Strasbourg från Kanada där hon lever i exil. Hennes man ska också, enligt henne, hungerstrejka i protest mot förflyttningen som hon anser innebär att straffet nu ska verkställas.

Trots att Högsta domstolen fattade sitt slutgiltiga beslut om domen på tio års fängelse och de 1 000 piskrappen redan i somras, så dröjde det alltså ända till förra veckan, alltså bara dagar innan Europaparlamentet delar ut Sacharov-priset till honom via hans fru som är här för att motta priset, som förflyttningen till det här fängelset sker.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har kallat piskrappet för medeltida och en diplomatisk kris bröt ut mellan Sverige och Saudiarabien i våras.

Jag berättar för Margot Wallström att jag bara några timmar senare ska träffa Ensaf Haidar som ska ta emot Sacharov-priset för tankefrihet i sin mans ställe.

Ensaf Haidar är mycket tacksam när jag för den svenska regeringens hållning när det gäller hennes mans fall på tal.

– Jag skulle vilja tacka svenska myndigheter och den svenska regeringen som alltid pratat om Raif, säger hans fru Ensaf Haidar samtidigt som de 751 ledamöterna i Europaparlamentet håller på att samlas alldeles bakom oss inför den här veckans mötessession.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".