Porträtt Palmira Kokkari Mbenga Hewa Abdelzadeh
De nya korrespondenterna, Palmira Kokkari Mbenga och Hewa Abdelzadeh. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges Radios nya korrespondenter presenterade

"Nils Horner gick alltid 'all in' och lät andra komma fram"
6:27 min

Palmira Koukkari Mbenga blir Sveriges Radios nya korrespondent med fokus på unga. Hewa Abdelzadeh blir ny trainee under 2016. Palmira kommer närmast från P3-nyheter. Hewa jobbar idag på kurdiska redaktionen på Radio Sweden. 

Läs mer om Palmira Koukkari Mbenga

Läs mer om Hewa Abdelzadeh

Ny P3-korrespondent blir alltså Palmira Koukkari Mbenga. Hon kommer att arbeta med världen som arbetsfält. Fokus för bevakningen är frågor som rör unga. Palmira Koukkari Mbenga tillträder tjänsten som P3-korrespontent i februari.

– Jag är jätteglad och ödmjuk inför det här uppdraget. Det ska bli så roligt få ta hem världen till P3-lyssnarna, både i fm och på de digitala plattformarna. Förhoppningsvis bidrar jag till att göra världen lite mindre och mer lättbegriplig på samma gång, säger Palmira Koukkari Mbenga.

– Med Palmira Koukkari Mbenga kommer P3 att få en korrespondent som lyckas göra spännande journalistik av komplexa utrikesfrågor. Palmira har också en förmåga att fånga upp ämnen som hamnar vid sidan om nyhetsflödena. Jag är jätteglad att P3:s lyssnare kommer få höra mer av henne på alla våra plattformar, säger Sîlan Diljen, chef för P3 Stockholm.

2015 inrättades en trainee-tjänst i Nils Horners anda för att utbilda fler kvalificerade utrikesmedarbetare för framtiden. Under 2015 har Nivette Dawod varit trainee, Hewa Abdelzadeh tar över och tillträder trainee-tjänsten den 11 januari.

– Det är både speciellt och hedrande att få denna möjlighet. Dels för att drömmen alltid varit att bli korrespondent, dels för att detta görs i Nils Horners anda. Därför är jag otroligt glad att jag nu får denna möjlighet att vara på fältet med Sveriges Radios skickliga korrespondenter, säger Hewa Abdelzadeh.

– Hewa Abdelzadeh har ett stort engagemang för utrikesrapportering, breda kunskaper om digital publicering och ambitionen att i sin journalistik sätta människors enskilda öden i fokus. Vi ser mycket fram emot att jobba tillsammans med honom, säger Ekots utrikeschef Ginna Lindberg.

Traineen får först en grundutbildning på Ekot i Stockholm. Därefter väntar resor runtom i världen till en rad olika bevakningsområden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".