En Volkswagen-logga ligger bland rostiga bildelar och ett avgas rör som. Foto: Sofia Jaramillo/AP och Erik G Svensson/TT.
Foto: Sofia Jaramillo/AP och Erik G Svensson/TT.

Kinesisk miljöorganisation stämmer Volkswagen

"De har aldrig bett om ursäkt för de falska avgastesterna"
1:23 min

Miljöorganisationen anklagar Volkswagen för att ha förvärrat luftföroreningarna i Kina genom falska utsläppstest.

Organisationen Kinas fond för biologisk mångfald och grön utveckling stämmer Volkswagens importföretag i Kina för att ha importerat 1 950 dieselbilar som utrustats med programvara för att lura avgastest.

De falska testresultaten avslöjades först i USA i september.

Enligt Ma Yong som är talesperson för miljöorganisationen i Beijing kan det finnas anledning för fler bilföretag att oroa sig.

– Inte bara inhemska utan också vissa andra internationella bilmärken har sådana här problem. Det här är vårt första mål men vi kommer att fortsätta, säger Ma Yong.

En domstol i Tianjin ska döma i målet.

Det är först i år som icke-statliga kinesiska organisationer har fått rätten att stämma en motpart i domstol. Kinas fond för biologisk mångfald och grön utveckling säger sig vara en icke-statlig organisation med officiell förankring och ordförande i fonden är Hu Deping, son till en tidigare ledare för kommunistpartiet.

Organisationen har tidigare återfört utrotade hjortar till Kina, och hoppas nu på att genom domstol kunna tvinga Volkswagen att be Kinas regering om ursäkt.

- Volkswagen har aldrig bett Kinas folk eller regering om ursäkt för de falska avgastesten, säger miljöorganisationens rättsliga expert Wang Wenyong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".