Foto: TT och Samuel Larsson/Sveriges Radio.
Foto: TT och Samuel Larsson/Sveriges Radio.

Flera partier kritiska till förslag om id-kontroller

Regeringen kommer sannolikt att få igenom förslaget om id-krav på bussar, tåg och passagerarfartyg till Sverige under en period av tre år. Men flera partier är kritiska.

Regeringen vill minska tillströmningen av asylsökande till Sverige bland annat genom att ålägga buss- och tågbolag att kräva giltiga id-handlingar av dem som åker hit från och med 4 januari.

Nu står det klart att förslaget kommer att få stöd i riksdagen på torsdag. Det är bara Centerpartiet och Vänsterpartiet som är emot det.

Regeringen vill att lagen ska gälla i tre år och det ställer sig Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna emot. De vill ha en giltighetstid på sex månader i stället.

– Det handlar om ett stort ingrepp och regeringen begär stora maktbefogenheter. Därför vill vi att giltighetstiden ska vara sex månader istället för tre år. Vi har också föreslagit att regeringen ska ompröva det här beslutet varje månad, säger Roger Haddad, Liberalernas rättspolitiska talesperson.

Men så länge de tre allianspartierna inte får stöd av nått annat parti, till exempel allianskollegan Centern, så kommer deras förslag att falla och lagen kommer alltså att gälla i tre år, så som regeringen vill.

Sverigedemokraterna vill som enda parti att lagen blir permanent, men när det förslaget fallit kommer partiet att släppa fram regeringens förslag, säger Kent Ekeroth, partiets rättspolitiske talesperson.

– Vi stödjer vårt förslag. När det faller så blir det tre år mot sex månader och då kommer vi att avstå till förmån för vårt eget förslag. Det blir ett indirekt stöd till regeringen kan man säga när vårt förslag har fallit, säger Ekeroth.

Den här texten blev korrigerad efter publicering.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".