Statoil. Foto: TT
Statoil. Foto: TT

Betalt för att sluta på Statoil

"Kommer jag förlora jobbet?"
1:49 min

Oljekrisen gör nu att alla anställda på norska Statoil erbjuds avgångsvederlag. Erbjudandet vållar stor oro, enligt bolagsfacket.

– Det är väldigt många som har ringt idag och är oroliga inför det som sker och varför det sker, säger Per Steinar Stamnes på facket Industri Energi till Ekot.

– Kommer det uppsägningar snart? Vad betyder det för mig? Kommer jag förlora jobbet?

Fackbasen säger sig vara överraskad över att bolaget nu för första gången erbjuder avgångsvederlag till alla fast anställda i Statoils moderbolag.

Erbjudandet är kopplat till att oljejätten det kommande året ska göra sig av med ytterligare uppemot 1 500 anställda. Det ska läggas till de totalt 3 000 jobb som har försvunnit från Statoil de senaste två åren.

Nästa jul beräknas Statoil vara nere i runt 21 000 anställda. Då räknas inte alls de som jobbar på Statoilmackar, till exempel i Sverige, för de ägs av ett helt annat bolag och ska dessutom snart byta namn.

Den som har jobbat mer än 21 år i Statoil kan få två årslöner om hen slutar i förtid, men Per Steinar Stemnes tycker inte att erbjudandet om avgångsvederlag är särskilt attraktivt för de anställda.

– Nej, jag tycker inte att det är bra. Därför tror jag inte heller att så många som kommer att söka.

– De som kommer söka är de som har ett jobb att gå till. Idag tror jag att det är väldigt få som kommer gå rakt in i ett nytt jobb. Därför tror jag inte heller att det är så väldigt många som söker, säger fackbasen på Statoil.

Men om det inte så många som söker lär det i stället bli stora uppsägningar under året. Hur ser du på det?

– Ja, det kan gott hända att det blir uppsägningar i slutet av 2016, det vet vi inte. Ett år fram i tiden är lång tid så vi vet inte vad som sker då, säger Per Steinar Stamnes.

– Det kan vara mycket som ändrar sig på ett år. Oljepriset kan gå upp. Aktivitetsnivån kan gå upp, kanske även andra saker. Vi får se vad som sker då.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".