Flyktingar utanför Migrationsverkets lokaler i Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.
Flyktingar utanför Migrationsverkets lokaler i Malmö i slutet av november. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.

Sverige undantas från EU:s omfördelning av flyktingar

Tillfälligt beslut fattat av EU-kommissionen
1:10 min

EU-kommissionen har beslutat att ge Sverige ett undantag när det gäller att emot flyktingar från Italien och Grekland. Det är kommissionens svar på en begäran från den svenska regeringen om att få slippa vara med i EU:s tvingande omfördelningssystem. Men undantaget är bara tillfälligt.

Kommissionens besked innebär att Sverige ett år framåt inte behöver vara med i EU:s omfördelning av flyktingar. Enligt tidigare beslut skulle Sverige tagit emot ungefär 6 000 flyktingar från Grekland och Italien.

Det var via omfördelningen som 19 eritreanska flyktingar för drygt två månader sedan flyttades från Italien till Luleå. Nu är det alltså stopp för ett år framåt.

I praktiken innebär det tillfälliga undantaget att Sverige inte behöver ta emot några flyktingar enligt omfördelningssystemet de närmaste tre åren.

EU-länderna har nämligen två år på sig att genomföra det förslag som antogs i Luxemburg i höstas. Nu får Sverige ytterligare ett år på sig.

Regeringen har också skickat en ansökan till EU-kommissionen om att flyktingar ska kunna flyttas från Sverige till andra EU-länder. Det är samma typ av omfördelning Italien och Grekland redan fått godkänt för.

Men när det gäller möjligheten att transportera bort flyktingar från Sverige till andra EU-länder har EU-kommissionen fortfarande inte svarat på den Sveriges begäran. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".