Barn som åker kälke och familj som åker till julfirande i plusgrader. Foto: TT Montage: Sveriges Radio
Femåriga Amanda Tummings är övertygad om att hon kommer åka kälke på julafton. Arkivfoto: TT Montage: Sveriges Radio

SMHI: Barmarksjul i större del av landet

Amanda Tumming: På julafton blir det alltid snö
1:31 min

Det tycks bli en grön jul utan snö i större delen av landet. Enligt SMHI:s tiodagarsprognos är det bara i Norrlands inland som julesnön kan garanteras.

Men barnen på förskolan Planet Kids i Stockholm tror inte på sådana dystra prognoser. Femåriga Amanda Tummings vet redan vad hon ska göra på julafton.

– Jag kommer åka kälke, jag kommer att åka skridskor, säger Amanda Tummings.

Hon säger att det alltid blir snö på julafton. På SMHI är man inte lika säker. Bara i Norrlands inland kan julesnön garanteras i år. Möjligen får snön fäste i norra Dalarna och längs norrlandskusten, men det är osäkert, menar meteorolog Therese Fougman.

– Det har varit en väldigt mild höst och som det ser ut den kommande veckan tar lågtrycken en nordlig bana. Norrland kommer förmodligen att få lite mer snö men det är milda väst och sydvästvindar som gäller för södra Sverige och att temperaturen håller sig på ganska många plusgrader, säger Therese Fougman, metolog på SMHI.

 Snöfria jular är nu ingen nyhet i södra Sverige. I Lund har bara var sjätte jul sedan 1925 varit vit. I Stockholmsområdet och i Växjö brukar ungefär varannan juldagsmorgon vara snötäckt.

Men om det nu inte blir en vit jul i större delen av Sverige, vems är felet?

– Vädrets makter kanske,säger Therese Fougman.

Men kanske är felet ändå vårt eget. För även om det är svårt att dra slutsatser om klimatförändringar från enskilda år, har ovanligt många jular på 2000-talet varit snöfattiga, långt upp i landet. Undantaget var vargavintrarna 2009 och 2010.

Femåriga Amanda Tummings ifrågasätter dock reporterns julprognoser:

- Jag tror inte på dig. För på julafton brukar det alltid komma snö, säger hon.

Och hon får stöd av SMHI och meteorologen Therese Fougman.

- Jag håller tummarna tills vi är där. Prognoserna svänger fram och tillbaka nästan varje dag, säger meterologen Therese Fougman på SMHI.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".