Delegater på WTO-förhandlingar i Nairobi. Foto: Tony Karumba/TT.
Många utvecklingsländer vill ha bättre villkor för jordbruksexport till de rikare länderna. Foto: Tony Karumba/TT.

WTO-förhandlingar pågår i Kenya

I Kenyas huvudstad Nairobi har nu världshandelsorganisationen WTO inlett samtal om nya avtal. Men många experter är skeptiska till om det kommer att ske några framgångar.

Säkerhetspådraget är omfattande i Nairobi, där 6 000 delegater från 162 medlemsländer samlats i fyra dagar för att försöka komma fram till åtminstone mindre avtal som reglerar handeln.

Ingen tror på några direkta genombrott efter Bali-samtalen för två år sedan - då lättare tullregler var det första multilaterala avtalet sedan 1995 för WTO.

Inte ens WTO-chefen Roberto Azevedo verkar överdrivet hoppfull om några genombrott denna gång. "Det tog oss 18 år att leverera i Bali, det är för länge, vi kan inte vänta ytterligare 18 år till nästa stora multilaterala avtal", sa han.

Många utvecklingsländer, framförallt de afrikanska länderna, vill ha bättre villkor för jordbruksexport till de rikare länderna, särskilt för mer processade produkter.

De vill också att jordbrukssubventionerna i den rika världen ska minska, vilket är osannolikt.

Bedömare på plats tror att fokus kommer ligga på att få fram mindre avtal som reglerar konkurrensen inom jordbruksexporten och handelsutveckling bland de fattigaste länderna, men att det inte blir så mycket mer.

Kenyas utrikesminister Amina Mohamed som leder mötet, det första i Afrika, sa i går att om inga framsteg görs i Nairobi så kan det leda till att hela WTO:s roll som förhandlingsorganisation kan komma att ifrågasättas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".