Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anna Kinberg Batras första jultal

"Karin Boye hade fel"
28 min
Partiledaren Anna Kinberg Batra talar då Moderaternas partistämma inleddes på Carlstad Congress Center i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / TT.
Partiledaren Anna Kinberg Batra talar då Moderaternas partistämma inleddes på Carlstad Congress Center i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / TT.

Klockan 10:30 höll moderatledaren sitt första jultal på YBC gymnasieskola i Nacka. Några minuter innan talet inleddes meddelade regeringen att de säger nej till att skicka Gripenplan till Frankrike, vilket onekligen överskuggade talets vikt.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra talade i dag på Young Business Creatives gymnasieskola i Nacka – möjligen ett symboliskt val, då hennes tal till stor del handlade om skolan.

– En sak ska alla veta. Jag kommer inte spara på skolan, för det är här allting börjar, säger hon.

Kinberg Batra talade om dagens största politiska frågor – terrorhotet, flyktingkrisen, och utanförskapet. Alla dessa ämnen försökte moderatledaren förknippa med skolan – och hur viktigt det är att förbättra de fallande skolresultaten.

– Pisa ska vara förknippat med ett lutande torn, inte fallande skolreslutat, säger hon.

Tre nya konkreta skolförslag lades fram under talet: tydligare kunskapskrav för nyanlända, större befogenheter för lärare att bedöma om elever ska gå om, och snabbare vägar till yrkeskunskaper.

Moderatledaren sade ingenting specifikt om regeringens besked om Gripenplan, men hävdade bestämt att Sverige måste delta ”aktivt” i den internationella kampen mot terrorism.

Kinberg Batra beskrev ett Sverige där utanförskap och arbetslöshet leder till att parallellsamhällen utvecklats där radikalisering frodas.

Hon beskrev en flyktingkris som ännu inte är över. Hon anklagade statsministern Stefan Löfven för att skönmåla läget i dag, och hävdade att det fortfarande är ett allvarligt läge i Sverige – som inte minst kommer påverka skolan och samhället en lång tid framöver.

Moderatledaren vill ha ett skollyft som inte motsätter sig ett yrkeslyft. Hon betonar att det är viktigt att lära sig svenska, men minst lika viktigt att komma in i den svenska arbetsmarknaden.

Under sitt tal tog hon kritiserade hon även den svenska författaren och poeten, Karin Boye, i samband med att hon riktade kritik mot föräldrar som inte hanterar sina elevers betyg på bästa sätt.

– Förr, när elever kom hem med dåliga betyg, kunde förälrarna med bister min fråga barnet, varför ser det ut så här? I dag, när elever kommer hem med dåliga betyg, ringer föräldrarna upp läraren och skäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".