Efter 624 år - nytt svenskt helgon

Det är 624 år sedan senast. Men efter att den heliga Birgitta helgonförklarades 1391 kommer nu Sverige att få sitt andra helgon sedan påve Franciscus utfärdat ett dekret om att Elizabeth Hesselblad ska få upphöjelsen.

"Hon är verkligen en förebild på konkret barmhärtighet. Mitt under den tyska ockupationen av Rom gömde hon flera judar i klostret på Piazza Farnese och ordnade där en provisorisk synagoga," skriver Anders Arborelius, biskop för den katolska kyrkan i Sverige, i ett pressmeddelande.

Maria Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik den 4 juni 1870 och dog i Rom den 24 april 1957. Hon saligförklarades - sista steget före helgonförklaring - av påve Johannes Paulus II 1980.

Hon har bland annat arbetat mycket med att reformera Birigittinerordern med betoning på kontemplation, välgörenhet till behövande samt kristen enhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista