Flyktingar på Centralstationen i Malmö. Människor i kö på migrationsverket. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Björn Larsson Ask/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Björn Larsson Ask/TT

Antalet asylsökande minskar

"Trycket har blivit väsentligt lägre"
2:00 min

Antalet har minskat med två tredjedelar sedan i november. Samtidigt väntas riksdagen i dag rösta igenom lagen om id-krav, som ger regeringen möjlighet att ytterligare minska antalet asylsökande.

Källa: Migrationsverket

– Trycket har blivit väsentligt lägre. När det var som mest, för ungefär fem veckor sedan var det över 10 000 i veckan. Det är ungefär en tredjedel av det nu, säger Johan Harald, stabschef på Migratsionsverket i Malmö.

Trycket på det svenska asylmottagningssystemet var som störst i oktober och första halvan av november, med mellan 8 000 och drygt 10 000 asylansökningar i veckan. Det var också i november som regeringen presenterade förslaget om en lag som ger dem möjlighet att tvinga företag som kör tåg, färjor och bussar över gränsen att sortera bort passagerare utan id-handlingar innan de når Sverige.

Enligt Migrationsverket saknar drygt hälften av alla asylsökande ett id, och syftet med lagen är enligt regeringen att minska antalet asylsökande som har möjlighet att ta sig till Sverige.

Men redan idag är situationen alltså en helt annan än när lagen började diskuteras. Kurvan har pekat brant nedåt i en månad och senaste veckan sökte strax över 3 000 asyl i Sverige. Idag är det färre som söker asyl i Sverige än innan den stora ökningen av asylsökande började i slutet av sommaren.

Migrationsverket har en fortsatt hög beredskap, men det minskade trycket gjort att de kunnat stänga sin kritiserade verksamhet på Malmömässan där hundratals flyktingar tvingades sova på golvet i väntan på att ens kunna bli registrerade. Och på Migrationsverket i Malmö, är tälten borta där asylsökande nyligen övernattade köandes för att över huvudet taget komma in.
I går eftermiddag satt ett 20-tal personer i den annars tomma stora entréhallen. Enligt Johan Harald kan man också åter igen garantera tak över huvudet åt alla man registrerar.

– Är det på den här nivån så har vi en försörjning av platser, det kan vi ordna.

Kan man säga att läget är under kontroll nu?

– Vi ligger på en hög beredskapsnivå, så skulle jag vilja säga, säger Johan Harald.

Bild
Bild
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".