Vapen ligger på rad på en disk i en vapenbutik i USA som nu får sin första vapen-tv-kanal. Foto: TT.
Vapen ligger på rad på en disk i en vapenbutik i USA som nu får sin första vapen-tv-kanal. Foto: TT.

Världens första tv-kanal för vapenförsäljning

"Lockande ljussatt studio med programledare"
3:07 min

I USA startar efter nyår världens första tv-kanal vars enda syfte är att sälja vapen, enligt samma modell som de så kallade "home shopping"-kanaler som även i Sverige via programledarledd tv säljer allt från tränings- och hushållsapparater till kläder och smycken.

"Gun TV" heter den amerikanska tv-kanal som siktar på att sända dygnet runt och sälja vapen till hugade kunder i världens mest vapentäta land.

– Du vet, här i USA har vi ju väldigt stor friheter tack vare vår konstitution, säger Eric Rodriguez, som jag träffar på en av USA:s hundratusentals skjutbanor.

För honom är rätten att bära vapen en lika viktig del av USA:s konstitution som yttrande- eller religionsfriheten.

Precis som miljoner amerikaner älskar Eric denna grundlagsfästa frihet lika mycket som han älskar att skjuta.

Snart kommer Eric och alla andra amerikanska vapenvänner att kunna slå på tv:n och ratta in kanalen "Gun TV", eller "Vapen-tv" rätt och slätt, USA:s första tv-kanal helt nischad på vapen.

"Gun TV" kommer att funka precis som de tv-shoppingkanaler som även finns i Sverige sedan många år, en lockande ljussatt studio där en programledare med gäster visar upp varorna, pratar ingående om alla deras fördelar, medan kameran zoomar in på minsta detalj.

Vapenkanalen ska direktsända fyra timmar per dygn, övriga 20 timmar blir bandade, och det blir vapen, ammunition och tillbehör för hela slanten.

Tv-kanalen börjar sända från Kalifornien efter nyår, men dess dubbeltydiga slogan är redan klar:


"Live shopping, fully loaded", alltså ungefär: "Direktsänd och fulladdad tv-shopping"

"Gun TV" spås en lysande försäljningsframtid trots att USA redan har fler vapen än invånare, för efterfrågan växer ständigt, inte minst i takt med att nya generationer växer upp.

När Eric var fem år gammal lärde hans pappa honom att skjuta med luftpistol, sitt första riktiga gevär fick Eric när han fyllde nio, ett typexempel på en amerikansk familjetradition, som förs vidare särskilt mellan pappor och söner.

Under 2015 ökade vapenförsäljningen i USA, och det finns en direkt koppling dels till rädslan för terrorism och till de politiska förslag som framförallt demokraterna och president Obama driver för att minska vapentillgången i landet.

Efter att 14 människor sköts ihjäl i kaliforniska San Bernardino rapporterade vapenhandeln extra goda siffror, det gör den också varje gång någon föreslår minsta begränsning i rätten att köpa eller bära vapen, trots att sådana förslag inte kommer någon vart i den republikanskt dominerade kongress som noga värnar den amerikanska vapenkulturen.

Inget annat utvecklat industriland kommer i närheten av USA siffror per capita när det gäller hur många som dör av vapenvåld.

Det handlar om mellan 80 och 90 liv som varenda dag släcks av en eller flera kulor, alltså ungefär ett amerikanskt människoliv varje kvart.

Vapenmotståndarna säger att det handlar om att vapen är så lättillgängliga, medan vapenvännerna menar att det inte är vapen, utan människorna som håller i dom, som dödar.

Eric Rodriguez vill absolut inte ha någon begränsning av vapenrätten.

– Även om det någon gång skulle bli så, säger han, så är det ju ändå för sent, eftersom det redan finns så många vapen i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".