Unicef larmar om barn födda i konflikt

2:09 min

Mer än 16 miljoner barn har fötts i områden där det råder krig eller konflikter, enligt den årsrapport FN:s barnfond Unicef publicerar idag.

- Kan ni tänka er två gånger så många som Sveriges befolkning, som är bebisar som är födda i konfliktområden 2015, säger Sarah Crowe, chef för Unicef:s kriskommunikation.

Unicef larmar i årsrapporten om mödrar som föder barn i krigsområden eller när de är på flykt, de nyfödda tar sina första andetag under skrämmande förhållanden, utan medicinsk vård. Rent statistiskt löper de här barnen större risk än andra att dö före fem års ålder.

Länderna barn och vuxna försöker fly ifrån är krisområdena Afghanistan, Irak, Syrien, Jemen, Centralafrikanska republiken och Sydsudan. Fler än 16 miljoner barn har fötts i konfliktområden i år, ungefär var åttonde barnafödsel i hela världen.

Årsrapporten innehåller fler siffror.

Mer än en kvarts miljard barn lever i krigs- och konfliktområden, med ingen eller dålig tillgång till hälsovård och utbildning.

Fler än en halv miljard barn lever i områden där översvämningar är vanliga och 160 miljoner barn lever där det råder svår torka.

Fler än 200 000 barn har sökt asyl i Europa under årets 9 första månader.

Sarah Crowe besökte igår tältläger för flyktingar utanför Berlin och hon säger att det hon såg håller på att skriva om Europas historia.

Vad som behövs, snabbt, är politiska lösningar och fredssamtal mellan stormakterna USA och Ryssland och alla andra berörda länder.

- Det är det viktigaste! För annars förlorar vi en hel generation och det blir bara värre och värre, säger Sarah Crowe vid Unicef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista