Svenska pengar, en stapel med mynt ovanpå en svensk 100-kronorssedel. Foto Fredrik Sandberg/TT.

Fed:s räntehöjning kan påverka Sverige

"Den amerikansk ekonomi går åt rätt håll"
1:53 min

Den amerikanska centralbanken, Fed:s besked igår kväll att höja räntan för första gången på sju år, med en kvarts procent till 0,50, väntas påverka den svenska ekonomin

Räntebesket kan påverka den svenska ekonomin på flera sätt säger Robert Bergqvist är chefekonom vid banken SEB. Bland annat pressar räntehöjningen upp värdet på dollarn och det innebär att kronan blir svagare och det gynnar den svensk exportindustri.

- Det här är positivt för nu sänder man en signal att amerikansk ekonomi går åt rätt håll, det ger världsekonomin en knuff framåt och vår exportindustri är ju väldigt beroende av att det bra i världen. Sen hoppas jag också på en kanske lite svagare krona mot just dollarn. Det kan också hjälpa exportindustrin, men framförallt är det den här effekten att det går bra i världen för då kan orderböckerna komma igång i svensk exportindustri.

Och hur går det för de svenska räntorna?

- De svenska räntorna styrs ju mycket av vad som händer internationellt. Nu har ju den här räntehöjningen varit mycket förväntad så effekterna tror jag blir ganska begränsade, och den amerikanska centralbanken säger väldigt tydligt att, ja vi ska höja räntan framöver, men det kommer att ske i väldigt långsamt, och jag tror de kommer att få rätt i det.

Följer den svenska Riksbanken och den Europeiska Centralbanken, ECB efter?      

- Jag tror att Riksbanken under loppet av nästa år kommer att börja reversera den minusränta som vi har, men sen är det ju som så att USA ligger lite längre fram tillväxtmässigt och Riksbanken i Sverige har ju lite problem med inflationen fortfarande och vi hade ju ett besked tidigare i veckan från Riksbanken och inflationen är fortfarande inte på fast mark än och det talar för att man vill fortsätta med en väldigt låg ränta ett bra tag till.    

Chefekonomen vid Länsförsäkringar Anna Öster tolkar den amerikanska centralbankens höjning som ett första steg mot ett högre ränteläge.

- Dels är det så att det blir lite lättare och lite mindre press på vår egen Riksbank att hela tiden fortsätta att göra penningpolitiken mer expansiv när vi nu har en stor centralbank som då påbörjar sin åtstramning. Och sen är det ju så att det här är ett första startskott till lite högre räntor, men det kommer ju ta lång tid innan vi ser några större förändringar. Men det är ändå ett första steg, säger Annika Öster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".