Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiska vindar i Polen oroar medier

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 05.00
Banderoll yttrandefrihet Polen. Foto: Thella Johnson/Sveriges radio
1 av 3
"Konstitution utan censur". På den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza bereder man sig på en tuff kamp för pressfriheten under nya medielagar. Foto: Thella Johnson/Sveriges radio
Jaroslaw Kurski, chefredaktör för Gazeta Wyborcza. Foto: Paulina Reiter
2 av 3
Jaroslaw Kurski, chefredaktör för Gazeta Wyborcza, en av Polens största dagstidningar med Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Paulina Reiter
) Monika Kachniarz, en av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) stabschefer i det polska parlamentet, anser att mediernas oro för censur är obefogad. Foto: Sveriges Radio
3 av 3
) Monika Kachniarz, en av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) stabschefer i det polska parlamentet, anser att mediernas oro för censur är obefogad. Foto: Sveriges Radio

Nu vädjar journalister till omvärlden att uppmärksamma de politiska förändringar som pågår i landet. Det är både regeringens planer på nya medielagar och ökat våld och hot mot journalister som oroar.

I Polen vädjar nu journalister till omvärlden att uppmärksamma de politiska förändringar som pågår i landet. Och det är både regeringens planer på nya medielagar och ökat våld och hot mot journalister som oroar.

– Vi känner oss väldigt hotade. Men vi har ännu inte fått någon bekräftelse på vilka förändringar som väntar, säger Jaroslaw Kurski, chefredaktör på den stora polska dagstidningen Gazeta Wyborcza.

Utanför tidningshuset där vi träffas hänger fortfarande stora banderoller på fasaden där orden "Konstytucja bez cenzury" - konstitution utan censur -  står skrivna. Dagen före mitt besök har tidningens personal bokstavligen fått försvara sin redaktion mot en demonstration anordnad av nationalistiska religiösa aktivister, anhängare av regeringspartiet Lag och Rättvisa, som kallat dit människor för att protestera mot Gazeta Wyborczas journalistik.

Det är bara en händelse i mängden i ett allt mer uppskruvat politiskt klimat i Polen, där medier och kulturinstitutioner verkar ha blivit den nya måltavlan.

Demonstranter angrep nyligen en tv-journalist som bevakade en av regeringspartiets manifestationer. I november greps en grupp religiösa aktivister i västra Polen sedan de försökt blockera ingången till en teater och stoppa en föreställning de ansåg sexuellt provokativ.

Den nyvalda regeringen har sagt att den inom de närmaste månaderna tänker introducera nya presslagar som bland annat ska göra om public service-medier till "nationella kulturinstitutioner" som ska lyda under kulturministern.

Något som många befarar ska betyda att journalister som inte anses föra fram vissa särskilda "nationella" värderingar kommer att motarbetas eller sparkas.

Det har även sagts att tidningar som finansieras med utländskt kapital kommer att få det svårare att verka i Polen.

Men än så länge har inte mycket konkret om innehållet i de nya presslagarna kommit till mediernas kännedom.

Från regeringspartiets sida tycker man att uppståndelsen kring den nya mediepolitiken i Polen är överdriven.

– De här redaktörerna oroar sig i onödan. Yttrandefriheten var aldrig inskränkt förra gången som Lag och Rättvisa regerade i Polen, och det kommer den inte att bli nu heller, säger Monika Kachniarz, en av Lag och Rättvisas stabschefer i det polska parlamentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".