container hamn fraktfartyg

Småbolag behöver hjälp med export

"Upplevs som svårt att hitta konkreta affärsnätverk"
2:26 min

Betydligt fler småföretag än idag skulle vilja ge sig ut på exportmarknaden. Men för att lyckas med det skulle de behöva mer stöd, visar en ny undersökning från organisationen Företagarna.

Det är en hel del svårigheter med att börja handla med utlandet, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

– Det vi ser i undersökningen är att de flesta företagen upplever det svårt att hitta konkreta affärsnätverk. Man behöver helt enkelt en affärspartner på den marknaden man är intresserad av, för att på sättet knyta kontakter och bygga upp en affärsverksamhet.

– Sen är det dessutom en rad tullregler, skatteregler och administration som måste hanteras och också där efterfrågar företagen en del rådgivning, säger Daniel Wiberg.

Det här kommer fram i undersökningen som baseras på svar från 1100 mindre företag.

Redan idag finns det en hel del stöd att få från samhället men det är ett stort antal offentliga aktörer inblandade och inte helt lätt att hitta rätt.

– En stor del av de mindre företagen har en låg kännedom om vilken typ av exportfrämjande stöd som finns att tillgå, säger Daniel Wiberg.

Det här är något som också har uppmärksammats av regeringen som tidigare i höstas lanserade en satsning som kallas exportstrategin. Där ingår bland annat att samla de statliga stödfunktionerna till småbolag i regionala exportcentra. Men Daniel Wiberg på Företagarna tycker inte att det räcker med statligt stöd, han tycker att det också ska finnas privata alternativ att välja för småföretagen.

– Vi sett en framväxande sektor med privata exporttjänsteföretag som kan bistå det offentliga stöder med olika konsulttjänster för att komma ut i världen. Då är det viktigt att de här privata konsultföretagen får vara med och komplettera det offentliga stödet.

– Man kan tänka sig ungefär som en slags skolpeng riktad mot de mindre företagen. Att man får en peng så att man själv kan upphandla det stöd man bäst behöver.

Daniel Wiberg välkomnar regeringens exportsatsning men vill förstås ha mer fokus på sina egna medlemmar, de mindre företagen, det skulle vara bra för hela Sverige tror han.

– Långsiktigt för skapandet av jobb i Sverige så är det oerhört viktigt att de små företagen får ge sig ut på en internationell marknad. Och därför tror jag att man måste ha ett separat spår i regeringens exportstrategi som är ännu mer inriktat på de mindre företagen. De behöver ett flexibelt stöd som de själva kan vara med och påverka, säger Daniel Wiberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".