1 av 8
Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén och före detta trainee-korrespondenten Nivette Daoud i Qatif. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
2 av 8
Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén och traineekorrespondenten Nivette Dawod i Qatif. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Alla som vill komma nära processionen kroppsvisiteras och tolvåriga småkillar hjälper till. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
3 av 8
Alla som vill komma nära processionen kroppsvisiteras och tolvåriga småkillar hjälper till. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Procession i staden Qatif på profeten Mohammeds dödsdag - en shiamuslimsk högtid. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
4 av 8
Procession i staden Qatif på profeten Mohammeds dödsdag - en shiamuslimsk högtid. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Åtta personer från Qatif har dömts till döden, bland dem den kände shiamuslimske predikanten Nimr Nimr. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
5 av 8
Åtta personer från Qatif har dömts till döden, bland dem den kände shiamuslimske predikanten Nimr Nimr. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
"Husseiniya" - en sorgeceremoni för profeten där alla gråter högljutt. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
6 av 8
"Husseiniya" - en sorgeceremoni för profeten där alla gråter högljutt. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
– Om någon sheikh i en moské sager att Shia ska dödas, måste vi kunna ställa honom till rätta, säger Naseema Al Sadah. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
7 av 8
– Om någon sheikh i en moské sager att Shia ska dödas, måste vi kunna ställa honom till rätta, säger Naseema Al Sadah. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
– Här finns det mer frihet, säger Tawif al Seif. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
8 av 8
– Här finns det mer frihet, säger Tawif al Seif.

Shiamuslimer i Saudiarabien får inte skydd mot IS

"Det finns ingen mångkultur här"
8:36 min

I det strängt sunnimuslimska Saudiarabien finns en betydande shiamuslimsk minoritet. Cirka 12 procent av befolkningen har länge upplevt diskriminering; både i fråga om karriär, religionsutövning, utbildning, social service, och rättsskipning.

Men på senare år har de också utsatts för blodiga attentat av sunnimuslimska extremister med kopplingar till Islamiska staten, Daesh.

Medan Saudiarabien säger sig bekämpa IS, menar många shiamuslimer att den officiella statsreligionen snarast uppmuntrar attacker mot shiamuslimer. Många av de bokstavstrogna sunnipredikanterna ser shiamuslimer som avfällingar, till och med som icke-muslimer. 

I staden Qatif är det profeten Mohammeds dödsdag - en shiamuslimsk festival - och alla män som går i processionen är svartklädda, till och med barn har svart på sig. Tåget rör sig långsamt framåt och männen sjunger om profeten och slår sig på bröstet för att uttrycka inte bara sorg, utan också sammanhållning i sorgen, som minoritet i den muslimska världen har shiamuslimer alltid känt sig utsatta. De dödar oss, de torterar oss, de fördriver oss, lyder talkören.

Det är bara män här. Kvinnoavdelningen av processionen är avskaffad sedan två år tillbaka efter alla attentat mot Saudiarabiens shiamuslimer. Senast för två månader sedan, dödades fem människor och nio skadades när en shiamuslimsk moské attackerades av den islamiska staten Daesh. I maj tog en självmordsbombare med sig 21 shiamuslimer i döden i en attack mot en moské i Dammam. 120 skadades.

Emad tillhör de frivilliga som står för säkerheten. Alla som vill komma nära processionen kroppsvisiteras och tolvåriga småkillar hjälper till. Men när jag frågar Emad om han tycker att den saudiska staten och polisen gör tillräckligt för att skydda shiamuslimska evenemang som detta, vill han inte svara på frågan. Han säger bara diplomatiskt: ser du några poliser här?

– Om polisen kommer hit så är det inte för att skydda, utan för att övervaka oss, säger Emad.

Shiamuslimerna i Qatif har en lång historia av opposition mot den sunnimuslimska centralmakten. Efter den arabiska våren tog protesterna ny fart. Blodiga konfrontationer med säkerhetsstyrkor, flera demonstranter ihjälskjutna, slagord om att inrikesministern var slaktare och terrorist och krav på att politiska fångar skulle friges, diskrimineringen upphöra mot shiamuslimer och på kvinnors rättigheter.

Åtta personer från Qatif har dömts till döden, bland dem den kände shiamuslimske predikanten Nimr Nimr. Men ingen av dem har dömts för att ha dödat någon, säger kolumnisten Tawif al Saif från Qatif.

– Det har inte bevisats att någon av dem faktiskt har dödat någon. Innehavandet av vapen ska inte leda till något dödsstraff, säger Tawif al Saif från Qatif.

Tawfiq Al Seif säger att shiamuslimernas problem i Saudiarabien är en del av det stora problemet med yttrandefrihet och brist på mångkultur. Här finns enbart en sanning och det är den salafistiska, säger han.

Inte bara shiamuslimer har problem, även liberaler som bloggaren Raif Badawi.

– Det finns ingen mångkultur här, det finns bara en sanning, säger bloggaren Raif Badawi.

På kvällen får jag följa med till en ”husseiniya”. Det är en shiamuslimsk samlingslokal med två skilda rum, ett för kvinnor och ett för män. Det pågår en sorgeceremoni för profeten. Jag kommer in i kvinnorummet just som predikanten på tv-skärm kommit fram till profeten Mohammeds dödsögonblick i berättelsen han traderar.

Alla i rummet täcker då sina ansikten med svart tyg och gråter högljutt. Kvinnorna sitter på tygklädda bänkar längs väggarna. Det är mörkt som i en nattklubb i rummet och det står pappersnäsdukar på sådana där små drinkbord.

Det är lite läskigt att komma in i ett rum med högljutt gråtande kvinnor som alla sitter stelt rakryggade med svarta skynken för ansiktet. Samtidigt får jag en stark känsla för hur renande det antagligen känns att gråta så där kollektivt. Och efteråt är det som om det där märkliga aldrig hänt - när predikan upphör och kvinnorna börjar prata om helt andra saker. Här finns sjuksköterskan Zahra och försäkringsmäklaren Zeinab, båda utbildade i USA.

Naseema Al Sadah är aktivisten som bjöd in mig. Hon försökte ställa upp i valet men uteslöts utan att få reda på varför. Hon misstänker själv att det var för att hon satt sig bakom ratten och kört bil - som en protestaktion.

Jag är en bråkstake säger hon och skrattar. Bara några minuter efter att hon suttit och suggererat sig själv till gråt - profeten, han bad gud att förlåta oss människor. Han var inte som Noah som bad gud straffa oss med syndafloden.

Sedan återgår hon till sitt aktivist-jag igen. Hon säger att det är en skandal att Saudiarabien vägrar kriminalisera hets mot folkgrupp, ett lagförslag som kungens rådgivande församling, Majlis ash shura, vägrade att ens diskutera.

– Vi efterfrågar den lagen - att kriminalisera förtal. Om någon sheikh i en moské sager att Shia ska dödas, måste vi kunna ställa honom till rätta, säger Naseema Al Sadah.

Det är uppenbart att de som bestämmer inte vill göra det brottsligt att hetsa mot folkgrupp, särskilt inte när det är salafister som sprider hat mot shiamuslimer och insinuerar att det är rätt att döda oss, säger Nassima Al Sadah.

Qatif i östra Saudiarabien lever i rädsla för attacker från sunniextremister. Samtidigt säger kolumnisten Tawif Al Seif, att Qatif åtnjuter mycket större frihet än andra städer i landet. Här är yttrandefriheten större, här kan man köpa böcker som inte är tillgängliga i huvudstaden. Här kan kvinnor gå klädda i andra färger än svart, de täcker inte alltid håret och hit kommer inte sedlighetspolisen, Muttawa, berättar Tawif al Seif.

– Här finns det mer frihet, säger Tawif al Seif.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".