Ännu ett rekordår för dataspelsbranschen

1:54 min

Dataspelsbranschen i Sverige går fortsatt uppåt. Efter flera stora lanseringar blir den totala omsättningen sannolikt en god bit över tio miljarder kronor.

Per Strömbäck är talesperson för organisationen Dataspelsbranschen och ser ljust på de kommande åren.

– Svenska dataspel är och har under en tid varit i världstopp och alla kurvor pekar uppåt så det växer så det knakar även 2015.

Svenska dataspelbranschen har sedan 2006 haft en tillväxt andra branscher bara kunnat drömma om, i snitt 39 procent per år, och kurvorna pekar fortsatt upp när 2015 ska summeras.

Samtidigt som flera stora spellanseringar gjorts har börsnoterade spelutvecklaren Starbreeze under året gått från ett värde runt en miljard kronor till dagens närmare tre och en halv miljard.

Amerikanska speljätten Activision Blizzard lade för några veckor sedan ett bud på drygt 50 miljarder kronor på svenska King med 400 anställda i Stockholm.

När innevarande år summeras kommer sannolikt en ny drömgräns att med råge passerats: en omsättning från fjolårets knappa nio miljarder till hägrande tio.

– Blir det mindre än tio miljarder är det konstigt, säger Per Strömbäck.

Till alla branschkluster i landet kan numera även läggas spelutvecklarnas dit förutom storstadsregionerna ska räknas ytterligare en stad.

– Skövde är ett kluster som på egen hand blivit en framgångssaga med en bra utbildning, en bra företagskuvös och starkt stöd från lokala myndigheter. Kommunen har gått från i princip ingenting för 10-12 år sedan till att ha en världsetta, en arbetsmarknad med flera hundra arbetstillfällen och en världsunik investering som Microsoft gjorde förra året, säger Per Strömbäck.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista