Sven Sahlin, verksamhetschef på kliniken för rekonstruktiv plastikkirurgi på Karolinska sjukhuset. Foto: Karin Wettre/Sveriges radio
Sven Sahlin, verksamhetschef på kliniken för rekonstruktiv plastikkirurgi på Karolinska sjukhuset. Foto: Karin Wettre/Sveriges radio

Landstinget betalar för att ta bort tatueringar

"Vi kan göra en stor insats"
1:37 min

Medlemmar i kriminella gäng kan få hjälp av landstinget i Stockholm att ta bort sina gängtatueringar när de hoppar av från gänglivet, för att de lättare ska komma in i samhället.

–Normalt tar vi inte bort tatueringar av kosmetiska skäl. Det får man lösa själv. Men ibland kan vi göra avsteg från regeln. Landstinget bekostar detta som en behjärtansvärd insats, menar Sven Sahlin, verksamhetschef för kliniken för rekonstruktiv plastikkirurgi på Karolinska sjukhuset i Solna.

–I något enstaka fall har vi haft patienter som haft tatueringar i ansiktet som stärkt deras kriminell identitet, som gjort det svårt för dem att komma in tillbaka i samhället på grund av de här tatueringarna, pekar på att de har en kriminell bakgrund. Då tycker vi att de har haft synnerliga skäl för att vi ska hjälpa till.

Kommissarie Mikael Hiljegren, samordnare för avhopparjouren i Region Stockholm, vet att borttagandet av tatueringarna betyder mycket för de som vill lämna det kriminella livet.

–Sitter det tatueringar väldigt tydligt på ansiktet, specifika tatueringar, fingrarna, på händerna, det finns en poäng att ta bort dem om man verkligen vill upphöra med all kriminalitet och landa och få ett jobb. Det är inte så kul att komma på en intervju med en olämplig tatuering mitt i ansiktet. Jag kan förstå att man vill få bort dem, säger Mikael Hiljegren.

Tatueringarna tas bort på kliniker på stan. Kostnaden för landstinget för att ta bort en tatuering går på mellan 15 och 20 000 kronor. Klinikchefen Sven Sahlin på Karolinska tycker att det finns starka skäl för landstinget att hjälpa till.

–I de här enstaka, sällsynta fallen, gör vi en bedömning att vi kan göra en stor insats för den här personen att komma ur sitt tidigare kriminella liv, säger Sven Sahlin.

 

 

 

 

 

 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".