Svårt att upptäcka falska pass

2:13 min

Riksdagen har beslutat om utökade ID-krav för personer som ska resa in i Sverige med tåg, buss och färja. Men att kontrollera ID-handlingar är komplicerat, inte minst att upptäcka förfalskningar.

Från 4 januari ska personer som reser till Sverige med tåg och färja kunna visa ID-handlingar innan man kommer fram till gränsen.

Det är trafikbolagen som ska kontrollera, och det är ett komplicerat arbete.

– Polisen har en fördel i att vi har utbildad personal som är specialister på att undersöka ID-handlingar med särskild utrustning. Sedan beror det på vad det är för typ av dokument. Det finns pass som är extremt svåra att förfalska, samtidigt är ett vanligt sätt att missbruka ett pass att använda någon annans, som man är väldigt lik, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen i Sverige.

Förutom polisen har Migrationsverket lång erfarenhet av att kontrollera till exempel pass. 

– Förfalskarna blir duktigare och duktigare. De vet när vi och andra myndigheter upptäcker förfalskningar, då måste de hitta nya metoder och så håller det på, säger Jan Westmar, chef för ID-enheten på Migrationsverket. 

Enligt myndigheten är runt 5 procent av de ID-handlingar som de kontrollerar falska.

Varken Migrationsverket eller gränspolisen vill uttala sig om möjligheterna att göra vettiga ID-kontroller på tåg och färjor med många pendlare.

Klart är att det krävs kunskap för att hitta eventuella förfalskningar.

– Det vi vet är att vissa passnummerserier ligger i händerna på IS, som också har tillgång till avancerad tryckeriutrustning för att lägga till personuppgifter till sådana pass, säger Jan Westmar.

Frågan är om de nya reglerna kommer att öka mängden falska ID-handlingar som används. Patrik Engström på gränspolisen tycker att det är för tidigt att säga något om det.

– Det är jättesvårt att bedöma nu. Tillverkningen av förfalskningar är redan en stor industri, inte bara för människosmuggling, utan också relaterat till andra typer av brott. Om det här kommer att påverka den industrin är svårt att svara på.