IS-anhängare viftar med en flagga från en bil på en gata i Raqqa i Syrien. Foto: TT.
IS-anhängare i Raqqa i Syrien. Foto: TT.

Hårt liv i IS-kontrollerade Raqqa berättar flykting

"Vi levde som i ett fängelse"
2:38 min

Inifrån Syrien kommer ytterst få vittnesmål om hur livet egentligen ser ut, framförallt i IS-kontrollerade områden, men här berättar Abo Saeed berättar om livet i Raqqa. Staden han flytt ifrån.

Hör mer i programmet Konflikt på lördag kl 09.00

Abo Saeed, som inte är hans riktiga namn, flydde från det som kallas IS-huvudstad, Raqqa, för bara en vecka sedan. Han berättar om stora förändringar sedan islamiska staten, IS, tog över i början av 2014.

– Vi levde som i ett fängelse. När elen försvann vågade vi inte klaga. På gatorna kontrolleras allt av IS och ingen vågar säga ifrån. Allt har förändrats i Raqqa. Gatorna, ansikten, jag känner varken igen mitt hemland eller mitt folk längre, säger Abo Saeed.

Sedan IS tog kontrollen över Raqqa har priserna ökat kraftigt och det är svårt att uppfylla ens de mest basala behoven som mat, vatten och el. Samtidigt har också både ryska och USA-ledda flygattacker mot Raqqa ökat i antal, han berättar hur familjen gömde sig i badrummet varje gång de hörde bombplan. Det kändes som alla var emot oss säger han: Assad, IS, USA-koalitionen och Ryssland.

Men trots nöden lever IS anhängare lyxliv.

– De lever ett lyxliv, de har inga problem med el och det finns fina restauranger, men de är bara för dem, inte för folket.

IS styr människors liv in i minsta detalj, de har infört hårda regler, männen får inte raka sig med rakhyvel, byxorna får inte vara längre än till hälen, strumpor får inte vara färgglada. Kvinnorna måste vara klädda i svart, från topp till tå. Abo Saeed berättar att hans barn en gång gick till fel kvinna på marknaden eftersom de inte kunde känna igen sin egen mamma bland alla heltäckta kvinnor.

Reglerna ändras nyckfullt.

Många nöjen har förbjudits, musik kan man bara lyssna på i smyg. Nöjesparken får bara besökas av män.

Tv-nyheterna var okej att titta på till en början, om man hade en tyglapp över skärmen när kvinnor visades, men nu är tv totalförbjudet.

Däremot finns mediabås på gatorna. Stora skärmar där IS dagligen visar propagandafilmer, hur de tar livet av människor.

Abo Saeed är själv lärare, men sonen har inte gått i skolan på länge. Skolan har blivit ytterligare en plats där IS försöker hjärntvätta barn. De visar till och med videofilmer på halshuggningar och mord i avskräckande syfte.

Abo Saeed stod inte ut längre, han flydde med familjen till Turkiet. Nu slipper de oroa sig för IS och koalitionens bombplan. För att bekämpa IS hjälper inte bomber, det finns bara ett sätt att slåss mot deras förvridna ideologi.

– Det enda sättet att bekämpa IS är med kunskap. Utbildning, säger Abo Saeed.

Och i dag träffas 20 så kallade nyckelnationer i New York för att diskutera fredsinitiativ för Syrien.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".