Storbritannien och EU söker kompromiss

"Det har varit bra diskussioner i natt"
1:32 min

Det är fortfarande låsta positioner om Storbritanniens fortsatta EU-medlemsskap. Det står klart under det pågående EU-toppmötet.

Storbritannien vill bland annat att personer från andra EU-länder ska få del av det brittiska socialförsäkringssystemet efter först fyra år men många andra EU-ledare hävdar att det strider mot EU:s grundläggande fria rörlighet.

Det finns, enligt premiärminister David Cameron, en vilja om att hitta en lösning men att det varit mycket svåra diskussioner.

- Det finns en väg framåt och det är därför som jag säger att det har varit bra diskussioner i natt, förklarade den brittiske premiärministern David Cameron. Cameron har åkt till flera EU-länder för att skapa opinion och förståelse bland andra EU-ledare för den brittiska linjen.

Ett nytt möte kommer att hållas om ett par månader, i februari och diskussionerna lär fortsätta fram tills dess. Den stora stötestenen är om andra EU-medborgare först måste bidra till socialsystemet i fyra år innan de själva ska kunna få ta del av det. Flera EU-ledare har förklarat att detta hotar EU:s fria rörliget för varor, tjänster, kapital och personer.

EU:s ordförande Donald Tusk förklarade i natt att man inte kommer att ge upp den fria rörligheten under förhandlingarna.

- Idag vet jag också att David Cameron söker en rättvis kompromiss, sa EU:s ordförande Donald Tusk strax efter midnatt när mötet tog en nattpaus. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".