Rwandas sittande president Paul Kagame är tippad att vinna valet. Men han får kritik av politisk analytiker. Foto: Margaret Cappar/Scanpix.
Rwandas sittande president Paul Kagame . Foto: Margaret Cappar/Scanpix.

President Kagames framtid avgörs i grundlagsomröstning

Kan få sitta kvar till till 2034
1:22 min

I dag folkomröstar Rwanda om en grundlagsändring som kan ge president Paul Kagame ytterligare 17 år vid makten.

Skolor, universitet, affärer och marknader. I dag var det mesta stängt i Rwanda för att göra det möjligt för människor att avge sitt ja eller nej i den snabbt sammankallade folkomröstningen.

Med all sannolikhet blir det ett massivt "ja" till grundlagsändringen som bland annat innebär att president Paul Kagame kan väljas till en tredje mandatperiod på sju år. Dessutom blir det en nystart efter de sju åren, där man man börjar från noll, med kortare mandatperioder. Det innebär i praktiken att Kagame också kan väljas till ytterligare två mandatperioder på fem år vardera. Nästa val är 2017 och plussar man på 17 år så innebär det att Kagame skulle kunna sitta vid makten till 2034.

Kagame, som sagt att han ska ge besked om han ställer upp eller inte i valet, efter folkomröstningen, har hyllats för att ha fört landet till ett läge med stabil tillväxt och ett styre som präglas av pragmatism och mycket lite korruption, drygt 20 år efter folkmordet. Men han har också kritiserats för sina hårdföra metoder mot oppositionen och brister vad gäller mänskliga rättigheter.

Flera västländer har också varit kritiska till en tredje mandatperiod. USA, som är en mycket nära allierad till Rwanda, har sagt att Kagame har ett bra tillfälle att föregå med gott exempel genom att inte ställa upp en tredje gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".