Nu ska Moder Teresa helgonförklaras

Nunnan och fredspristagaren Moder Teresa, känd för sitt arbete för fattiga i Calcutta i Indien, kommer i september 2016 att helgonförklaras av den romersk-katolska kyrkan

Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, eller Moder Teresa som är mer känd som, ska kanoniseras nästa år, det meddelar Vatikanen. Det är i nuläget oklart om ceremonin kommer att ske i Rom eller i Indien.

Påve Franciskus har slagit fast det var ett mirakel att Moder Teresa lyckades hela en brasiliansk man med flera hjärntumörer, något som en expertpanel i Vatikanen i veckan meddelade att hon gjort. Det är det andra miraklet som Moder Teresa genomfört enligt Vatikanen och alltså det som nu gör att hon ska helgonförklaras. 

Det första miraklet, det som gjorde att hon saligförklarades 2003 av påve Johannes Paulus II, inträffade efter hennes död 1997. Då gällde det en kvinna som ska ha botats från en tumör i magen efter att ha haft en medaljong med Moder Teresas porträtt på magen. 

Men det blivande helgonet har också fått mycket kritik. Många menar att vården som erbjudits på de hundratals missionsstationer som hon varit med och grundat har varit undermålig, med dålig hygien och mat. Något som Moder Teresa själv förklarade med orden "Det finns något vackert i att se de fattiga acceptera sin lott, att lida på samma sätt som Kristus".

Moder Teresa föddes 1910 i Makedoniens huvudstad Skopje, dåvarande Osmanska riket, men hon levde och verkade större delen av sitt liv i Indien fram till hennes död.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista