Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Gow/TT.
"Det är inte fult att må dåligt men det är inte speciellt vackert om samhället inte svarar när unga behöver hjälp", säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt

Sjöstedt kritisk till straffavgift

Sjöstedt kritisk till straffavgift
2:01 min

Det finns frågetecken kring hur kraven på id-handlingar i kollektivtrafiken mellan Danmark och Sverige ska utformas. När infrastrukturminister Anna Johansson i dag kommenterade den nya förordningen så kunde hon inte svara på vilken typ av id-handling som kommer att krävas och inte heller hur polisen ska kontrollera att det nya regelverket följs.

– Det är inte specificerat i förordningen utan blir en bedömningsfråga som transportörerna och/eller polisen får göra, säger Anna Johansson (S).

Trots svidande kritik från lagrådet så röstade riksdagen i går alltså för regeringens förslag om id-krav. Kontrollerna, som gäller för alla resenärer på tåg, buss, och färjor till Sverige från Danmark, börjar gälla från och med den 4 januari och undantag gäller enbart för barn under 18 år som reser med förälder som kan uppvisa giltig id-handling med foto.

En sanktionsavgift på 50 000 kronor väntar alltså transportörer som inte följer det nya regelverket, en summa som gäller per transporttillfälle. Infrastrukturminister Anna Johansson menar att beloppet är en avvägning. Sanktionen måste ha effekt, men får samtidigt inte lägga en för stor börda på transportören. Men hur kontrollerna ska genomföras är upp till de enskilda bolagen.

- Vi vet att det här blir besvärligt och ställer stora krav på transportörerna. Men jag tror att varje enskild transportör har bäst förutsättningar att utforma genomförandet på ett bra sätt, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt - som är emot de nya id-kraven - tycker att det är en hög sanktionsavgift som väntar de transportörer som inte fullgör sina skyldigheter enligt den nya lagen.

- Varenda konduktör och varenda väktare som ställs i den här situationen kommer att veta "om jag släpper igenom någon som inte har en godkänd handling, då blir det böter för företaget". Det kommer att innebära att man kommer att säga nej till många. Det här är till för att sätta asylrätten ur spel, inget annat.

Enligt Moderaternas Jessica Rosencrantz, som är vice ordförande i riksdagens trafikutskott, behövs id-kraven för att skapa ordning och reda vid gränsen.

Men hon vill inte ge besked om 50.000 kronor är en rimlig sanktionsavgift.

– Sanktionsavgifterna måste vara proportionerliga och rimliga så att transportörerna har möjlighet att fullgöra sitt ansvar

50.000 kronor, är det rimligt och proportionerligt?

– Det tycker jag måste vara upp till regeringen och myndigheter nu att resonera sig fram till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".