Statoil. Foto: TT
Statoil. Foto: TT

Norges första obemannade oljerigg

Bolag hårt pressade av det låga oljepriset
1:17 min

Det låga oljepriset tvingar nu oljebolag att testa nya metoder för att kunna pumpa upp olja och gas till lägre pris. För första gången i norsk historia ska oljebolag nu sätta upp en obemannad, fjärrstyrd plattform.

Oljebolag som Statoil är hårt pressade av ett oljepris på en bra bit under 40 dollar per fat. Ändå vill företag försöka få upp olja och gas från utkanten av Oseberg-fältet i Nordsjön, väster om Bergen.

Det handlar alltså om att försöka få tag i marginalresurser i ena änden av ett befintligt fält.

Den traditionella metoden för den här typen av utbyggnader har blivit tre gånger så dyr de senaste tio åren, uppger Statoil i ett pressmeddelande. I ett försök att få ekonomi i det hela har Statoil och tre andra oljebolag i dag presenterat planerna på något som är nytt i Norge; en obemannad rigg, utan helikopterplattor, utan livbåtar. Den nya plattformen ska fjärrstyras från Osebergs fältcenter åtta kilometer bort.

Totalt handlar det om en investering på drygt 8 miljarder kronor. Den är tänkt att ge drygt 100 miljoner fat oljeekvivalenter, ungefär hälften i form av olja, hälften som naturgas.

För Norge är detta alltså unikt, men enligt Statoil är tekniken väl beprövad i Nordsjön vid obemannade danska och holländska riggar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".