Niyi Onabanjo och Habiba Balogun representerar nätverket Bring back your girls i Lagos. Foto: Margareta Svensson/ Sveriges Radio.
1 av 3
Niyi Onabanjo och Habiba Balogun representerar nätverket Bring back your girls i Lagos. Foto: Margareta Svensson/ Sveriges Radio.
Bring back our girls möte i Abuja
2 av 3
Bring back our girls möte i Abuja Foto: Margareta Svensson /Sveriges Radio
En affisch i Maiduguri, Nigeria, med efterlysta Boko haram-medlemmar. Foto: Jossy ola/TT.
3 av 3
En affisch i Maiduguri, Nigeria, med efterlysta Boko Haram-medlemmar. Foto: Jossy ola/TT.

Kampen mot Boko Harams kidnappningar ger resultat

"Vi har ögonen på regeringen"
2:01 min

De militära insatserna mot Boko Haram har ökat under de senaste månaderna. Flera bedömare tror att det beror på den enorma uppmärksamhet som kidnappningen av 219 skolflickor i nordöstra Nigeria fick för ett och ett halvt år sedan. Påtryckargrupper som "Bring back our girls" är nya för Nigeria och deras arbete verkar ge resultat.

Hör mer om kampen mot Boko Haram i Godmorgon, Världen!

Varje eftermiddag samlas en grupp människor i Nigerias huvudstad Abuja för att påminna om att de 219 skolflickor som kidnappades i april 2014 fortfarande är borta.

De kallar sig "Bring back our girls" eller "Hämta hem våra flickor" och på sina möten diskuterar de vad som gjorts och vad som behöver göras.

Den islamistiska rörelsen Boko Haram, som låg bakom kidnappningen, dödade fler än 7 000 människor i Nigeria under 2014. Men hur många människor som har kidnappats och försvunnit genom åren är det ingen som vet.

"Bring back our Girls" har krävt att ett register ska upprättas över försvunna personer och nu har regeringen lovat att det är på gång, säger Sesugh Akume från organisationen.

Den enorma internationella uppmärksamhet som kidnappningen av skolflickorna fick gav dålig publicitet för Nigerias regering. Den nya regeringen sedan i maj samarbetar nu med grannländerna i en militär insats mot extremisterna.

Boko Haram har tryckts tillbaka och genomför färre attentat, men fortfarande förekommer självmordsattacker i Nigeria eller i grannländerna Tchad, Kamerun eller Niger.

"Bring back our girls" fortsätter sina möten.

– Genom våra dagliga möten så skickar vi signalen till den federala och till den nationella regeringen att vi har ögonen på dem, säger Abiola Sanusi från Bring back our girls.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".