Homs - en stad i ruiner. Foto: Dusan Vranic/TT.
Homs - en stad i ruiner. Foto: Dusan Vranic/TT.

Försiktigt hopp om fred i Syrien

Bashar al Assads framtid nämns inte
2:58 min

För första gången på snart fem år, finns en plan för fred i Syrien. Nu ökar hoppet om att de länder som stödjer olika sidor i Syriens blodiga inbördeskrig ska kunna enas och koncentrera krafterna på att bekämpa Islamiska staten, IS. Men många tvistefrågor återstår.

En kvarts miljon människor har mist livet i Syriens blodbad. En hel generation unga muslimer har radikaliserats. Europas solidaritet och grundläggande värderingar har utmanats, hat och islamofobi har kraftigt ökat i världen. Därför är det lätt att argumentera att vilken fred som helst är bättre än detta krig, som en kommentator sa. Nu finns en plan: Vapenvila, fredsförhandlingar som inleds i januari och val inom 18 månader.

Resolutionen är en framgång för USA:s utrikesminister John Kerry, som tvångsmatat en diplomatisk process som många i Washington tvivlade starkt på. Men det är en kompromiss - man har undvikit den centrala tvistefrågan om Bashar al Assads framtid.

Där har USA, EU och de sunnimuslimska länderna tidigare varit orubbliga i sitt krav på att han måste bort, medan Ryssland och Iran försökt rädda hans regim. Båda sidor har dämpat retoriken och talar om en övergångsperiod där Bashar al Assad sitter kvar fram till dess att val hålls, inom 18 månader efter att fredsprocessen inletts.

USA och EU, som ville se Bashar al Assad försvinna, räknar kallt med att han inte överlever ett demokratiskt val övervakat av FN där alla syrier ska ha rätt att delta, också de 4 miljoner som befinner sig i exil.

Man undviker också den känsliga frågan om terrorklassificeringen av Syriens väpnade grupper. Det återstår även att se vilka oppositionsgrupper som kommer att anses tillräckligt rumsrena för att bjudas in till fredssamtalen och om de alls går med på att delta utan garantier för att Bashar al Assad ska försvinna.

Att motsättningarna är stora blev tydligt i går kväll när de olika sidorna uttalade sig. USA:s president Obama upprepade kravet på att Bashar al Assad måste bort, medan Rysslands utrikesminister Sergeij Lavrov sa att han inte var särskilt optimistisk. Lavrov tog också fram två spöken ur västmakternas förflutna inblandning i Mellanöstern, Irak och Libyen, och påminde om hur de länderna utvecklats efter att västvärlden störtat deras despoter.

John Kerry, i sin tur, sa surt att 80 procent av de ryska flygattackerna i Syrien riktats mot oppositionsgrupper som bekämpar Bashar al Assad och inte mot den Islamiska staten, IS. Varpå Lavrov syrligt svarade att Ryssland sedan två och en halv månad tillbaka försökt få USA att gå med på att samordna militärinsatserna i Syrien.

Men det är inte bara motsättningar mellan USA och Ryssland som ska överbryggas. Många bedömare menar att hatet, misstron och rivaliteten mellan Iran och Saudiarabien, som stödjer olika sidor i Syrien, blir det svåraste att hantera i syrienprocessen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".